Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Lipsa de somn declanșează gânduri negre
Lipsa de somn declanșează gânduri negre

Lipsa de somn declanșează gânduri negre

22 oct. 2020, 14:38,
BZI.ro, în Sanatate

Lipsa somnului ne afectează în mod semnificativ capacitatea de a opri gândurile nedorite și neplăcute să intre în mintea noastră, arată un nou studiu. Autorii studiului spun că descoperirile ar putea avea implicații pentru persoanele care suferă de afecțiuni psihiatrice asociate cu gânduri negre, – cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, depresia și schizofrenia.

Studiul de la Universitatea din York a testat capacitatea participanților de a suprima gândurile intruzive atunci când erau lipsiți de somn sau cand erau bine odihniți. Participanții lipsiți de somn au suferit o creștere a gândurilor negre cu aproape 50% comparativ cu cei care au avut un somn bun.

Autorul principal al studiului, dr. Marcus Harrington, de la Departamentul de Psihologie al Universitatii York, a spus:

„În viața de zi cu zi, intereactiunile ne pot aminti de experiențe neplăcute. De exemplu, o mașină care merge prea repede pe autostradă ar putea sa ne determine să avem amintiri nedorite dintr-un accident de mașină petrecut cu mulți ani în urmă. Pentru majoritatea oamenilor, intruziunile trec rapid, dar pentru cei care suferă de afecțiuni psihiatrice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic, pot fi repetitive, incontrolabile și dureroase. Este clar că abilitatea de a suprima gândurile nedorite variază dramatic între indivizi, dar până acum factorii care determină această variabilitate au fost misterioși. Studiul nostru sugerează că pierderea somnului are un impact considerabil asupra capacității noastre de a ține gândurile nedorite departe de mintea noastră.”

De ce lipsa de somn declanșează gânduri negre

În cadrul studiului, 60 de participanți sănătoși au învățat să asocieze fețele cu fotografii ale unor scene negative din punct de vedere emoțional (cum ar fi o imagine dintr-o zonă de război) sau scene neutre (cum ar fi imaginea unui peisaj urban), noteaza MedicalXpress.

În dimineața următoare, după o noapte de somn sau lipsă totală de somn, participanților li s-au arătat fețele și li s-a cerut să încerce să suprime gândurile legate de scenele cu care au fost confruntați.

În comparație cu grupul cu somn bun, participanții lipsiți de somn au avut mult mai multe dificultăți în a-și păstra gândurile nedorite despre scenele emoționale negative departe de mintea lor. În timp ce sarcina a fost mai ușoară pentru participanții odihniți, pentru cei cu lipsa de somn, intruziunile au rămas constant ridicate.

Grupul cu somn bun a avut un răspuns de transpirație redus atunci când i-au fost prezentate scenele negative. În schimb, grupul privat de somn a păstrat gândurile nedorite din minte.

Autorul principal al studiului, dr. Scott Cairney, de la Departamentul de Psihologie al Universității York, a adăugat:

„Acest studiu oferă o perspectivă importantă asupra impactului somnului asupra sănătății mintale. Pe lângă tulburările de stres post-traumatic și depresia, descoperirile ar putea avea implicații pentru înțelegerea altor tulburări legate de tulburările de somn, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă și schizofrenia. Studiul sugerează, de asemenea, că apariția gândurilor intruzive și a tulburărilor emoționale în urma unor perioade de somn slab ar putea crea un ciclu vicios.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *