Dacă bănuiești că ai lipsă de calciu, trebuie să știi ce simptome prezintă și ce legătură are aceasta cu nodul în gât. Află totul despre hipocalcemie în rândurile de mai jos.
Calciul este un mineral esențial pentru organism. Acesta este responsabil pentru menținerea unor oase puternice și contribuie la buna funcționare a inimii și a mușchilor. Lipsa de calciu (hipocalcemia) apare în momentul în care organismul nu primește suficient calciu, crescând riscul de a dezvolta anumite afecțiuni, precum: osteoporoză și osteopenie.
Cauzele hipocalcemiei pot fi aportul slab al calciului sau moștenirea genetică. Astfel că, dacă te confrunți cu simptome ale deficitului acestui mineral, trebuie să iei legătura cu un medic. El îți va recomanda să faci o serie de analize medicale, pentru a verifica nivelurile de calciu din sânge. Diagnosticul de hipocalcemie se pune în cazul în care concentraţiile de calciu din sânge se află sub 8,8 miligrame pe decilitru.
Lipsa de calciu: Simptome. De ce apare senzația de nod în gât?
Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome. Însă, dacă vorbim despre o lipsă de calciu severă, simptomele apar și se agravează, pe măsură ce afecțiunea progresează. Iată la ce trebuie să fii atent.
Probleme musculare
Primele semne ale deficienței de calciu sunt slăbiciunea musculară, crampele și spasmele. De asemenea, lipsa de calciu poate provoca amorțeală și furnicături în mâini, brațe, picioare și în jurul gurii.
Oboseală
În cazul în care te confrunți cu lipsă de calciu, s-ar putea să resimți constant oboseală, insomnie sau somnolență. Oboseala poate provoca amețeală, confuzie și stări de leșin.
Piele uscată și unghii fragile
Deficiența de calciu poate cauza probleme atât cu pielea, cât și cu unghiile. În acest fel, s-ar putea să ai o piele uscată și iritată, dar și unghii uscate, care se rup cu ușurință.
Nod în gât
Dacă ai lipsă de calciu, s-ar putea să ai și senzație de nod în gât. Acest disconfort, însă, poate fi provocat și de alergii, boli infecțioase, intoxicații, afecțiuni ale căilor respiratorii, disfuncții troidiene, anemii, astm, anxietate, lipsă de magneziu sau hipertensiune. Și atacul de panică se manifestă în acest fel, însă acest diagnostic ar trebui pus abia după ce toate celelalte cauze au fost eliminate prin analize. Prin urmare, senzația de nod în gât este întâlnită în cazul mai multor afecțiuni și nu ar trebui să fie pusă pe seama lipsei de calciu de fiecare dată.
Remedii împotriva lipsei de calciu
În primul rând, tratamentul hipocalcemiei presupune consumul alimentelor bogate în calciu. Mai apoi, se pot avea în vedere medicamentele și injecțiile, în caz că un plan alimentar adecvat nu dă roade.
Printre alimentele pline de calciu se numără: fasolea, produsele lactate (lapte, brânză, iaurt), spanacul, smochinele, cerealele fortificate, brocoli, tofu, laptele de soia, nucile și semințele (migdale și semințe de susan).
Dacă lipsa de calciu este severă, medicul poate prescrie medicamente pe bază de calciu sau injecții cu calciu. Înainte de a lua orice supliment, discută cu medicul. În caz contrar, se poate ajunge la hipercalcemie, fapt ce poate crește riscul de boli cardiovasculare, pietre la rinichi şi alte probleme grave de sănătate.