Prima pagină » Sanatate » Lipsa de calciu: Cât este de gravă și cum reușim să scăpăm

Lipsa de calciu: Cât este de gravă și cum reușim să scăpăm

02 iul. 2021, 10:13,
în Sanatate

Lipsa de calciu sau hipocalcemia definește nivelul scăzut de calciu în sânge.

Calciul este un micronutrient implicat în multiple funcții biologice, care asigură sănătatea oaselor, susținerea scheletului, sănătatea dinților, asigură un ritm cardiac normal și este răspunzător de contracțiile și relaxarea musculară. Mai mult, calciul ajută funcționarea normală a nervilor, hormonilor și reglarea tensiunii arteriale.

În condiții normale, o persoană are un necesar zilnic de calciu de aproximativ 1.000 mg / pe zi. Aproape 90% din această cantitate se găsește la nivelul scheletului. La copii, necesarul normal de calciu în organism este de 1.300mg. La femeile trecute de 50 de ani și la bărbații de 70 de ani, necesarul normal de calciu este de aproximativ 1.200 mg/zi.

Cauzele absenței calciului pot fi insuficiența renală, pancreatita, nivelurile scăzute de vitamina D, hipermagnezemia și hipomagnezemia, hiperfosfatemie, unele medicamente, precum fenitoina, fenobarbitalul, rifampicina și corticosteroizii, anumite medicamente pentru chimioterapie și „sindromul oaselor flamande“, care poate apărea după o operație pentru hiperparatiroidism.

persoană care suferă de lipsă de calciu

 

Lipsa de calciu: Simptome

Lipsa calciului din organism nu prezintă anumite simptome la marea majoritate a apersoanelor care suferă de hipocalmie. Dacă lipsa de calciu coboară mult sub necesarul zilnic, pot apare mai multe simptome ce se pot agrava dacă afecțiunea progresează.

Unul dintre cele mai des întâlnite simptome la persoanele care au lipsă de calciu este slăbiciunea muscular. Aceasta duce la apariția crampelor și spasmelor musculare. Mai mult, pot să apară dureri în coapse și brate.

Lipsa de calciu poate provoca amorțeală și furnicături în mâini, brațe, picioare și în jurul gurii.

Hipocalcemia poate da senzația de oboseală și o stare de somnolență. Oboseala asociată cu lipsa de calciu poate duce la apariția amețelii și a stărilor de leșin. Mai mult, se poate ajunge la probleme de memorie.

Absența mare de calciu poate afecta pielea și unghiile. Pielea poate deveni uscată și iritată. În ceea ce rivește unghiile, acestea sunt afectate de lipsa de calciu prin uscarea, fragilizarea și ruperea lor.

Mai mult, hipocalcemia poate duce la alopecie, afecțiune ce determină căderea părului.

Lipsa de calciu poate duce, mai ales la persoanele mai în vârstă, la osteopenie și osteoporoză. Osteopenia reduce densitatea minerală a oaselor și poate duce la osteoporoza. Aceasta din urmă cauzează subțierea oaselor și astfel se poate ajunge la fracturi.

Un alt simptom al hipocalcemiei poate fi apariția problemor dentare. Acestea pot consta în slăbirea rădăcinilor dinților, iritarea gingiilor, fragilitatea dinților  sau apariția cariilor dentare.

persoană care suferă de lipsă de calciu

Tratament si preventive

Pentru rezolvarea problemei legate de lipsa de calciu sunt mai multe tipuri de suplimente de calciu. Calciul carbonat are procentual cea mai mare doză de calciu elementar, dar are nevoie de prezența acidității gastrice pentru a fi absorbit.

Calciul lactic, are procentual o doză mică de calciu elementar, o pastilă asigurând doar 65 mg de calciu

Calciul gluconat are și el o doză mică de calciu elementar și se poate administra intravenos.

În aceste condiții, cea mai simplă cale de a rezolva lipsa de calciu este consumul alimentelor bogate în acest mineral.

Alimentele care conțin o cantitate mare de calciu sunt produse lactate, precum laptele, brânza și iaurtul, leguminoasele, broccoli, laptele de soia, spanacul și nucile și seminte.

persoană care suferă de lipsă de calciu

 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Dumnezeule! Şi-a prevestit moartea. Ce i-a spus Felix Mihaelei Rădulescu înainte de ultimul zbor, trebuie să îşi asculte instinctul
observatornews.ro
Odiseea criminalului din Mureș, la a 12 zi. Martorii îl văd, dar poliţiştii ajung prea târziu la locul indicat
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Greșeală făcută în multe gospodării. Nu depozita alimentele aici
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nicuşor Dan i-a cucerit iremediabil pe nemţi, în Germania. Cum a făcut preşedintele României furori, dezvăluirile momentului
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025