Prima pagină » Sanatate » Lipom sau cancer? Cum le putem deosebi

Lipom sau cancer? Cum le putem deosebi

22 apr. 2024, 13:08,
în Sanatate

Lipom sau cancer? Aceasta este întrebarea tot mai frecvent întâlnită în zilele noastre. Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Formațiunea poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului, fiind localizată la nivel subcutanat și mai rar la nivelul organelor interne.

Lipom sau cancer. Ce este lipomul și cum îl putem identifica

Lipomul este considerat cea mai frecventă tumoră benignă a țesutului subcutanat (sunt situate imediat sub piele) ce afectează atât femeile, cât și bărbații. Lipomul nu prezintă o simptomatologie aparte și nici nu este dureros, decât în unele cazuri: dacă zonele în care se formează sunt iritate; dacă apar în apropierea unor nervi; dacă sunt foarte vascularizate.

De cele mai multe ori, lipomul are forma unui nodul mic, moale, situat imediat sub piele. Cel mai adesea se dezvoltă pe partea superioară a spatelui sau pe zonele proximale ale membrelor (pe umeri, pe brațe, pe fese, pe coapse). În unele cazuri, este posibil să apară în țesuturile profunde ale coapsei, pe umăr sau gambă. Este important de știut că lipoamele pot apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Deși un lipom este considerat drept tumoare, el este inofensiv.

Lipomul apare mai ales la vârsta a doua, iar uneori este descoperit întâmplător. Lipomul nu este dureros, iar dezvoltarea lui este foarte lentă. Nu se cunosc cu exactitate cauzele lipomului. Se crede însă că factorul ereditar este cel mai important, pentru că adesea lipoamele apar în cadrul aceleiași familii. Uneori el se poate dezvolta după mici traumatisme, hematoame sau leziuni care traumatizează și țesutul adipos subcutanat. Presiunea cronică aplicată pe o zonă poate fi, de asemenea, responsabilă de apariția unor lipoame asimetrice. Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp dar, indiferent unde se dezvoltă, ele sunt localizate subcutanat.

Cu ce se poate trata patologia tot mai frecventă

Un lipom nu este o formă de cancer și de obicei este inofensiv. În tractul gastrointestinal, lipoamele se prezintă ca tumori submucoase. Cele mai frecvente locații includ: intestinul subțire în ileon, stomacul, esofagul, colonul. Lipoamele colonului sunt de obicei descoperite întâmplător la colonoscopie. O mostră de biopsie a lipomului va dezvălui cel mai probabil un adipocit matur, care se numește „grăsime goală”.

Specialiștii spun că lipoamele sunt moi la atingere, se mișcă cu ușurință la o ușoară presiune și în general sunt mici. Lipoamele au, de regulă, mai puțin de 5 centimetri în diametru, dar pot crește în timp. Aceste tumori benigne de grăsime pot fi dureroase dacă cresc și dacă apasă pe nervii din apropiere sau dacă au în structura lor multe vase de sânge. Mai rar, există unele lipoame care pot fi mai profunde, situate mai adânc în piele, și pot fi chiar mai mari decât lipoamele obișnuite. În plus, sunt de culoarea pielii și cresc lent.

Liposucția poate fi utilizată pentru a înlătura lipoamele

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, dacă lipomul te deranjează, este foarte dureros sau este în creștere, medicul specialist îți poate recomanda să îl îndepărtezi. Variantele de tratament pentru lipoame includ: îndepărtarea pe cale chirurgicală – majoritatea lipoamelor de pe corp sunt îndepărtate prin metode chirurgicale. Recidiva după îndepărtarea lor nu este frecventă. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile și vânătăile. Injecțiile cu steroizi – acest tratament micșorează lipoamele, dar de obicei nu le elimină.

Folosirea injecțiilor înainte de îndepărtarea chirurgicală este încă studiată. Liposucția – în unele cazuri, liposucția poate fi utilizată pentru a înlătura lipoamele. Acest tratament presupune folosirea unui ac și a unei seringi. Lipoliza prin injecție – este o tehnică  pentru dizolvarea grăsimilor folosită și în medicina estetică pentru conturarea non-chirurgicală a corpului – utilizează fosfatidilcolină/deoxicolat de sodiu. De asemenea, aplicarea de cremă pentru lipom nu o să trateze formațiunea benignă.

Acum că ai aflat diferențele dintre lipom sau cancer, este bine să știi că trebuie să eviți încercarea de a stoarce sau de a încerca să tratezi un lipom acasă, deoarece acest lucru poate duce la complicații, cum ar fi infecția sau inflamația. De asemenea, un diagnostic corect pentru a confirma că lipomul este într-adevăr benign și să se excludă alte condiții mai grave. Aceasta se realizează de obicei prin examinare fizică și/sau prin teste suplimentare, cum ar fi biopsia sau imagistica medicală.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proprietarii de case vechi, în fața unor cheltuieli majore. Sunt inevitabile
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`