Prima pagină » Sanatate » Lipoame de grăsime – poze. Cât de periculoase sunt acestea?

Lipoame de grăsime – poze. Cât de periculoase sunt acestea?

30 mart. 2023, 14:00,
în Sanatate

Lipoamele de grăsime exact ca în poze sunt o excrescență benignă formată din celule adipoase cu grade diferite de maturitate. De obicei, crește încet, este nedureros, nu provoacă mâncărimi și nu pune în pericol viața. Cu toate acestea, un lipom pe față, pe gât sau la nivelul membrelor superioare reprezintă un defect estetic semnificativ.

Rareori, dar cu toate acestea, lipomul se poate transforma într-o tumoare malignă, ceea ce este periculos pentru pacient, reduce semnificativ calitatea vieții și scurtează durata de viață a pacientului. Pentru a evita un rezultat nefavorabil, o masă asemănătoare lipomului trebuie consultată cu un chirurg sau cu un dermato-oncolog.

Lipoame de grăsime – poze. În ce zone se formează acestea?

Conform statisticilor, lipomii sunt destul de răspândite, afectează una din o sută de persoane. Bărbații și femeile suferă cu aceeași frecvență, în timp ce copiii nu sunt afectați. În cele mai multe cazuri, tumora este o masă solitară cu contururi clare, uneori crește între mușchi până în profunzimea periostului.

Se formează mai ales în zonele care conțin puțină grăsime, zona parietală, partea superioară a spatelui și umerii. O formă separată a patologiei este lipomul revărsat.

Acesta se caracterizează prin absența unor limite clare ale neoplasmului și este însoțită de formarea unui număr mare de depozite de grăsime asemănătoare unor umflături. Lipomii la femei și bărbați pot fi solitari sau multipli, apar în orice regiune anatomică a corpului, cu excepția tălpilor și palmelor, localizați în țesutul gras subcutanat sau în țesutul organelor interne.

Cum arată lipoamele? Cât de repede crește tumora?

Aceștia se prezintă ca o masă rotunjită, mobilă, de consistență densă și elastică, cu dimensiuni cuprinse între câțiva milimetri și 20 de centimetri, care se separă net de țesutul înconjurător, cu excepția cazului de revărsare.

Tumora crește încet în dimensiuni și este nedureroasă în 9 din 10 cazuri. Un lipom perineural care crește în jurul unui nerv, comprimând terminațiile nervoase, poate provoca disconfort și durere. Pielea de deasupra tumorii este neschimbată, de culoare normală și nedureroasă.

Adesea, un lipom nu arată plăcut, astfel încât principalul motiv pentru a consulta un medic este disconfortul vizual. Dacă pielea de deasupra unui lipom este deteriorată, aceasta se poate infecta și poate provoca o inflamație localizată.

Simptomele provocate de deranj. Semnele care face simțit disconfortul

Aceasta este însoțită de următoarele simptome precum durere, roșeață, umflătură locală, febră locală și afectarea funcției zonei afectate. Dacă se formează un lipom în zona organelor interne, acesta comprimă organul afectat, ceea ce se manifestă prin simptome precum dureri de cap, disfuncții cardiace, hipertensiune arterială sau alte simptome.

Un lipom se poate dezvolta ca o patologie independentă sau ca una dintre manifestările bolilor altor organe. Principalele sale cauze sunt predispoziție ereditară. Printre cauzele care provoacă un lipom se numără și anomalii fetale. Multe persoane dezvoltă deranjul din cauza unor boli neuroendocrine, de exemplu boala Madelung.

Persoanele cu deficiențe ale organelor endocrine, glanda hipofiză, glanda tiroidă, oncopatie a tractului respirator superior, abuz de alcool și droguri sunt mai predispuse la formarea de lipoame de grăsime exact ca în poze. Uneori, atunci când localizarea și dimensiunea unui lipom nu sunt complet clare la examinarea fizică, un medic efectuează o ecografie a tumorii. Această metodă simplă și foarte informativă de imagistică permite determinarea locației exacte a tumorii și a diametrului acesteia.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Haos feroviar lângă Capitală. Circulația trenurilor, dată peste cap
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025