Lipoamele de grăsime pot alarma pe oricine are de-a face cu ele. Este important însă să știm că acestea sunt, de obicei, inofensive. Aceste lipoame sunt considerate tumori benigne (necanceroase), nicidecum tumori maligne și sunt formate din țesut adipos.
În mod normal, lipomul este o bilă mică de grăsime situată sub piele. Cele mai frecvente locuri în care apar sunt brațele, coapsele, fesele, însă acestea se pot forma în oricare parte a corpului.
Cauza lipoamelor de grăsime
Cauza acestor lipoame nu este încă pe deplin cunoscută sau înțeleasă, însă știm că factorii genetici au un rol foarte important în apariția lor. Este foarte probabil ca cei cu un astfel de istoric în familie să dezvolte această crescătură din grăsime (un procent de aproximativ 2% dintre persoanele care au această afecțiune o moștenesc din generațiile anterioare). S-a observat, de asemenea, că aceste tumori necanceroase apar mai ales la cei ce au trecut de vârsta a doua (în jur de 40-60 de ani).
Asociate cu această afecțiune sunt și modificările la nivelul metabolismului grăsimilor și diabetul zaharat de tip 2.
Lipoame de grăsime: Simptome
Pentru a diferenția acest tip de lipom de alte tumori periculoase ne putem folosi de simțul tactil. Acestea sunt niște mase foarte moi care se simt la atingere aproape ca aluatul. Ne dăm seama că sunt inofensive dacă le putem muta cu ușurință sub piele. O altă informație importantă constă în faptul ca acestea nu dor (sau nu ar trebui). Dacă sunt dureroase, poate fi un semnal de alarmă și trebuie inspectate de către un doctor cât mai repede.
Lipoamele necanceroase sunt mici, însă pot crește treptat în decursul anilor. Acestea au un ritm de creștere foarte încet. Există un tip de nodul care se aseamănă lipomului, dar acesta crește foarte rapid și, spre deosebire de acest țesut adipos benign, nodulul nu se poate mișca sub piele. De asemenea, este dureros. Acest nodul reprezintă o formă de cancer numită liposarcom.
Pentru a primi un diagnostic corect este bine să ne prezentăm la doctor. Cel mai probabil va fi nevoie de preluarea unei biopsii pentru a determina diagnosticul. Însă ni se poate recomanda și prezentarea la o radiografie sau chiar unei scanări CT sau RMN, în funcție de gravitatea cazului. Acestea ne ajută să vedem cât mai clar tipul nodulului.
Cum tratăm această afecțiune
Pentru că sunt tumori benigne, fără riscul de a forma cancer în timp, doctorii obișnuiesc să se țină departe de tratarea acestor lipoame. Doar în cazul în care ele chiar devin deranjante, adică dacă cresc în dimensiuni încât ne creează disconfort și durere, se poate interveni chirurgical pentru înlăturarea acestora. Dacă, totuși, nu este cazul celor menționate anterior, însă lipomul este neplăcut din punct de vedere estetic pentru pacient, poate opta și atunci pentru îndepărtarea prin operație.
Pentru unele cazuri, liposucția (denumită și lipoaspirație) poate fi o altă variantă mai puțin invazivă care lasă urme de la puțin spre deloc.
Mai există și lipoliza, care constă în injectarea unor substanțe care dizolvă grăsimea din lipom.
Lipoamele de grăsime nu reprezintă o afecțiune de temut, însă ne pot afecta viața de zi cu zi atunci când devin sensibile și neplăcute din punct de vedere vizual. Din fericire, medicina modernă a adus soluții, iar îndepărtarea lipoamelor n-ar putea fi mai ușoară!