Prima pagină » Sanatate » Lipide totale crescute. Cauze ale hiperlipidemiei și cum se poate trata

Lipide totale crescute. Cauze ale hiperlipidemiei și cum se poate trata

02 apr. 2025, 15:41,
în Sanatate

Nivelurile crescute de lipide totale, inclusiv colesterolul și trigliceridele, au cauze multiple și reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și alte afecțiuni metabolice. Această problemă, cunoscută sub numele de hiperlipidemie, apare atunci când organismul acumulează mai multe grăsimi decât poate procesa în mod normal. Acest lucru afectează atât sănătatea inimii, cât și a vaselor de sânge.

Din cauza alimentației bogată în grăsimi saturate și a stilului de viață sedentar, hiperlipidemia a devenit o problemă frecventă. Fiecare persoană ar trebui să fie conștientă de importanța menținerii unui echilibru lipidic optim, deoarece dezechilibrul poate conduce la acumularea plăcilor aterosclerotice în artere. Acest lucru crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare.

Lipide totale crescute, cauze și manifestări

Hiperlipidemia sau nivelul crescut de lipide totale poate avea multiple cauze, fiind rezultatul unei combinații între factorii genetici, stilul de viață și alimentația necorespunzătoare. Persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare sau de colesterol crescut au un risc mai mare de a avea niveluri ridicate de lipide totale. Consumul excesiv de alimente procesate, prăjite sau bogate în grăsimi animale poate duce la creșterea nivelului de colesterol și trigliceride în sânge. Dieta occidentală este asociată cu hiperlipidemia. Mai mult, poți afla care sunt factorii ce declanșează colica biliară.

Lipsa exercițiilor fizice poate scădea activitatea enzimatică responsabilă de metabolizarea lipidelor, ceea ce favorizează acumularea acestora în organism. Activitatea fizică regulată ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterol „bun”), care protejează împotriva bolilor de inimă. Excesul de greutate, în special grăsimea abdominală, este un factor major de risc pentru nivelurile crescute de lipide. Obezitatea este asociată cu rezistența la insulină și sindromul metabolic, care afectează negativ metabolismul lipidic.

Manifestările hiperlipidemiei sunt tăcute la început, dar pe măsură ce nivelurile de lipide cresc, pot apărea și simptome sau semne indirecte. Persoanele afectate pot experimenta oboseală generală, deși această afecțiune este, de regulă, asimptomatică în stadiile incipiente. Xantelasma, care se manifestă sub forma unor pete galbene pe piele, în special în jurul ochilor, poate fi un semn al nivelurilor crescute de colesterol. Pe termen lung, hiperlipidemia conduce la ateroscleroză, care poate duce la dureri toracice, angină sau chiar infarct miocardic. În plus, este important să cunoști cauzele unui nivel mărit de celule albe și ce ascunde, de fapt.

Cum se poate trata hiperlipidemia

Tratamentul se bazează pe modificări ale stilului de viață, ajustări dietetice și, în cazuri necesare, terapie medicamentoasă. Exercițiile fizice, precum mersul pe jos, alergarea, înotul sau ciclismul, pot creșterea nivelul de colesterol HDL și scădea nivelurile de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și trigliceride. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână. Eliminarea fumatului și reducerea consumului de alcool pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra profilului lipidic, ajutând la normalizarea metabolismului grăsimilor.

Înlocuiește alimentele bogate în grăsimi animale și procesate cu surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi uleiul de măsline, avocado sau nucile. Consumul de fibre solubile din fructe, legume și cereale integrale ajută la scăderea colesterolului LDL. Peștele bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul sau sardinele, poate reduce trigliceridele și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Pentru pacienții cu risc cardiovascular crescut sau cu niveluri foarte ridicate de colesterol, medicii pot prescrie statine, medicamente ce reduc sinteza colesterolului în ficat. Acestea au dovedit eficacitate în reducerea riscului de infarct și accident vascular cerebral. Este important ca tratamentul hiperlipidemiei să fie monitorizat regulat prin analize de sânge, astfel încât să se evalueze eficiența intervențiilor și să se ajusteze schema terapeutică, dacă este necesar. Așadar, nivelurile crescute de lipide totale au cauze variate și pot fi influențate de factori genetici, alimentație, stil de viață sedentar și consumul de substanțe nocive.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Meteo: Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mai multe zone ale ţării. Se schimbă vremea în Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viorica de la Clejani, dedicație cu scandal pentru vicele CJ Timiș
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025