Prima pagină » Sanatate » Linte, beneficii și contraindicații. Cum să o obții un preparat de succes?

Linte, beneficii și contraindicații. Cum să o obții un preparat de succes?

12 aug. 2022, 13:30, 1 ,
în Sanatate

Lintele au numeroase beneficii pentru organism, dar și contraindicații. Aceasta este preferată de persoanele vegetariene, cât și vegane deoarece este un bun înlocuitor al cărnii. Mai mult de atât, leguma este bogată în vitamine, minerale și nutrienți. 

Pentru a obține un preparat delicios, trebuie să urmați câteva sfaturi pentru gătirea sa corectă. De asemenea, trebuie să luați în calcul faptul că atunci când o fierbeți își va dubla volumul, iar în funcție de soiul ales se va fierbe mai mult sau mai puțin. 

Linte, beneficii și contraindicații pentru un organism plin de energie

Lintea este o legumă ce se prepară de cele mai multe ori sub formă de supă cremă. Aceasta contribuie la menținerea sănătății organismului și este recomandată pentru personale vegetariene sau vegane deoarece are un conținut ridicat de proteine și fibre. Mai mult de atât, este bogată în multiple vitamine, minerale și nutrienți. Lintea este și o sursă importantă de fier. De asemenea, este bogată în acid folic și ajută procesul de digestie, având numeroase fibre solubile. Printre substanțele minerale pe care le conține se numără fosfor, calciu, sodiu, zinc, iod, crom, titan și crom. 

Persoanele ce nu doresc să mai consume carne pot opta pentru linte, fiind un înlocuitor indicat datorită proteinelor din compoziția sa. Printre beneficiile sale se mai numără faptul că consolidează sistemul cardiovascular, normalizează procesele metabolice, asigură buna funcționare a sistemului genito-urinar și susține sistemul imunitar. Totodată, s-a demostrat faptul că leguma poate reduce riscul apariției cancerului de sân și tumorii în uter. În cazul femeilor, lintea este recomandată deoarece reduce intensitatea simptomelor din timpul menopauzei. Aceasta este indicată și persoanelor ce doresc să piardă în greutate deoarece oferă sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Pe lângă beneficiile sale, lintea are și contraindicații. Dacă vă confruntați cu boli cronice ale articulațiilor, disbioză, obstrucția canalului biliar sau funcționarea necorespunzătoare a rinichilor, nu trebuie să mai consumați linte. De asemenea, nu trebuie mâncată dacă suferiți de ulcer deoarece poate agrava boala. Din cauza faptului că conduce la producerea de sucuri suplimentare, membrana mucoasă este distrusă mult mai repede. 

Cum să prepari corect lintea pentru a obține o mâncare delicioasă

În funcție de tipul și culoarea bobului de linte, timpul de pregătire poate fi mai mic sau mai mare. De regulă, aceasta este gata în circa jumătate de oră. Dacă doriți să fie preparată cât mai rapid, va trebui să optați pentru cea portocalie. Mai întâi de toate se va spăla foarte bine leguma, apoi se va pune la fiert. Pentru o cană de linte se va turna trei căni de apă. Trebuie să aveți grijă ca oala în care o fierbeți să fie suficient de largă deoarece aceasta își va dubla volumul. 

Se va lăsa la foc mic timp de 15-20 minute, iar în timpul fierberii se va adăuga și o jumătate de ceapă tocată și usturoi după gust. La final, se poate servi cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și puțin pătrunjel proaspăt. De asemenea, se poate mixa la blender și se poate pregăti o supă cremă  absolut delicioasă și savuroasă. 

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le au lintele, legumele au și contraindicații. Aceasta nu este indicată persoanele ce suferă de ulcer sau au boli de natură cronică. 

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Codul Rutier din 2025 nu iartă cea mai frecventă greșeală pe care o fac șoferii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Comentarii
  • 1. Ceapa, usturoiul, morcovul dat pe razatoarea mica si un ardei rosu/ gogosar se scad in apa cu o lingura de ulei.
    2. Se taie un cartof in cubulete mici so se adauga.
    3. Lintea, bine clatita se adauga impreuna cu apa suficienta si la foc mic (!!!!)se lasa la fiert cu capacul pe o parte pana fierbe (se deschid semintele).
    4. Se adauga 2-3 lingurite de sos de rosii/ rosii proaspete decojite, se mai lasa 5-7 minute la fiert, se poate adauga putin piper.
    Se poate servi calda sau se poate da pein blender si trasforma in supa crema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`