Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Liniile in palma, de culoare inchisa, sunt semn de afectiuni endocrine. Vezi si alte semnale transmise de piele si interpretarile medicale
Liniile in palma, de culoare inchisa, sunt semn de afectiuni endocrine. Vezi si alte semnale transmise de piele si interpretarile medicale

Liniile in palma, de culoare inchisa, sunt semn de afectiuni endocrine. Vezi si alte semnale transmise de piele si interpretarile medicale

14 mart. 2011, 15:08,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2211;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Pielea este cel mai mare organ, care ne protejeaza de bacterii, regleaza temperatura corpului si preia informatii privitoare la atingere, presiune, caldura, durere si temperatura. Felul in care arata ne ajuta sa intelegem eventuale dereglari in interiorul organismului.

7 semne prin care organismul te anunta ca esti bolnav 

Diabetul este de obicei o boala tacuta, dar pielea ne poate indica prezenta acestei boli in organism, afirma Amy Newburger, medic dermatolog la Scarsdale, New York, si purtator de cuvand pentru Academia Americana de Dermatologie, citata de Care2. Iata cateva semnale transmise de piele si interpretarile medicale:

1. Piele ingalbenita, palme si talpi portocalii
Acesta poate fi semnul unei afectiuni a glandei tiroide, hipotiroidism, care creste nivelul de beta-caroten din sange. Beta-carotenul este un antioxidant gasit in fructe si vegetale, care in mod normal este procesat de tiroida. Cand glanda nu mai functioneaza, acesta se acumuleaza in organism. Acest dezechilibru poate aparea din cauza unei diete prea bogate in morcov sau suc de morcovi.

Alte indicii ar fi cand pielea devine foarte uscata, palida si mai rece decat in mod normal. Te poti simti slabit, obosit si poti avea dureri inexplicabile, dar si cresteri rapide in greutate. Femeile de peste 50 ani sunt cele mai predispuse in a dezvolta astfel de afectiuni.

Carotenemia aparuta in urma consumarii unei cantitati prea mari de morcovi se poate trata usor, consumand o gama cat mai mare si mai variata de alte fructe si legume. In schimb, hipotiroidismul este o afectiune ce necesita atentia unui medic.

2. Iritatii cauzate de soare
Alergia la soare este o boala destul de rar intalnita. Daca observi unele iritatii in urma expunerii la soare, cel mai probabil altul este motivul. Poti, de exemplu, sa fi consumat o substanta fotosensibilizatoare, care se gaseste in diverse medicamente.

Iritatia se limiteaza la zonele expuse in mod frecvent la soare, precum bratele, gatul si uneori fata. Nu conteaza daca ai tenul inchis sau deschis, ci mai degraba trebuie sa te gandesti daca ai luat recent medicamente pentru tensiune, sau diuretice. 

Fii atent si la antihistaminice, tetraciclina, produse impotriva imbatranirii si acneeei, dar si antidepresive. Doua persoane diferite pot reactiona totat diferit la acelasi medicament. Una poate sa nu aiba nicio problema, pe cand la alta pot aparea efecte adverse vizibile.

Verifica prospectul medicamentelor, iar daca nu le poti evita, poarta lotiune protectoare si acopera-ti pe cat posibil corpul, lasand cat mai putine zone expuse.

3. Linii inchise la culoare in palma
Pentru un cititor in palma liniile au o semnificatie deosebita, dar pentru un doctor, acestea pot sugera afectiuni ascunse. Poate insemna o insuficienta a glandelor renale sau tulburari endocrine.

Se poate produce de asemenea o hiperpigmentare la nivelul buzelor si al incheieturilor. Aceste boli afecteaza in special femeile si barbatii cu varste cuprinse intre 30 si 50 ani.

Adreseaza-te unui medic daca observi aceste semne, inainte sa ai simptome mai grave, precum lesin, pierderi scurte de cunostinta sau dureri acute.

Bolile se pot citi in palma. Vezi care sunt semnalele de avertizare (I) 

Bolile se pot citi in palma. Vezi care sunt semnalele de avertizare (II)

4. Vene mai intunecate decat de obicei
Acestea reprezinta o problema estetica, dar se pot transforma intr-o varicoza acuta, in special pe picioare, putand aparea dureri in timpul mersului. Se pot produce la femei in special in timpul sarcinii. 

Trebuie sa eviti sa stai foarte mult in picioare sau cand esti asezata sa stai picior peste picior. Nu toate venele afectate sunt cu probleme, dar unele se pot inflama foarte mult si atunci trebuie consultat un specialist, care sa iti spuna cum poti elimina pericolul formarii unor cheaguri de sange.

5. Pete maronii pe piele
Pe partea frontala, pana la fluierul piciorului, vor incepe sa apara mici vase sparte care daca nu sunt tratate la timp vor incepe chiar sa sangereze. Acesta este un semn al diabetului. Si aparitia unor pete maronii pot indica acelasi lucru. Acestea au forme rotunde si nu sunt dureroase. Alte semne ar fi greutatea in vindecare a unor leziuni deja existente.

6. Iritatii extrem de dure care nu mai dispar
Dermatitis herpetiformis
se manifesta prin aparitia unor mici basici pe piele la nivelul coatelor, genunchilor, fetei si chiar a scalpului si sunt rezultatul unei intolerante la gluten (boala celiaca). 

Unul din patru oameni cu acesta boala manifesta simptomele enumerate mai sus. Nu incepe sa te scarpini pe piele, ci du-te cat mai repede la un medic. Boala afecteaza persoane intre 30 si 40 ani, in special din nordul Europei.

7. Pete mov pe piele
Petele acestea vor parea la inceput a fi niste simple vanatai, dar cu timpul vei observa ca nu mai dispar. De fapt, ele sunt niste vase de sange sparte, si pot aparea din cauza unor probleme de circulatie sau a unei deficiente de vitamina D. 

La adultii de peste 65 ani, unde apar de obicei, cauza este pielea subtiata, impovarata de multi ani de stat la soare si de mici vene sparte. Aspirina, unele anti-inflamatoroare, Gingko Biloba sau vitamina E pot inrautati situatia. La fel si medicamentele care subtiaza sangele.

8. Mancarime extrema, fara iritatie
Daca iti vine sa te scarpini, dar pielea nu prezinta vreo roseata deosebita, vreo pata sau mici bubite, inseamna ca poti sa ai de-a face cu un prurit, care este simptom al cancerului limfatic. 

Mancarimea trebuie sa fie mai puternica decat una normala cauzata de pielea uscata, in special in partea inferioara a picioarelor. Un alt semnal de alarma este umflarea ganglionilor limfatici de la gat, subrat, clavicula sau vintre.

9. Paloare excesiva, insotita de unghii vinetii
Asta poate insemna o anemie severa sau o boala a sangelui. Anemia apare din cauza deficientei de fier, pierderii unei cantitati mari de sange sau ulcer. Anemia poate fi des intalnita la persoanele peste 70 ani, care nu isi mai pregatesc mese bogate in elemente nutritive sau nu mai au pofta de mancare.

Unghiile reflecta problemele de sanatate 

Nu te speria acum de orice paloare, doar daca vezi ca inclusiv limba, gingiile si buzele sunt afectate, iar unghiile tale devin albe sau capata chiar o nuanta albastra, e cazul sa-ti faci griji.
Consulta un nutritionist sau un medic, care iti va prescrie suplimente de fier, combinate cu vitamina C.

10. Piele iritata si care te furnica, pe o singura parte a corpului
Aceasta iritatie se numeste zona zoster si are la baza acelasi virus care produce varicela. Numai ca acela se retrage, in timp ce zona zoster persista. Poate aparea in urma tratamentelor chimioterapeutice, a medicamentelor administrate dupa transplanturi si a unui sistem imunitar scazut, la care se adauga un stres puternic.

La inceput, bubitele seamana exact cu acelea de varicela, dar in cateva zile se vor umple cu lichid, apoi vor plesni si vor face coaja. Adreseaza-te cat mai curand unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *