Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Linea nigra. Cauze si prevenire
Linea nigra. Cauze si prevenire

Linea nigra. Cauze si prevenire

15 mart. 2011, 15:54,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2246;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Femeile care raman insarcinate trebuie sa se astepte la tot felul de simptome, unele relativ normale, altele mai ciudate. In aceasta ultima categorie intra si linea nigra. Numele provine din latina si inseamna „linie neagra”. Exact asta si este, o dunga mai inchisa la culoare decat restul pielii care apare pe abdomen, intinzandu-se de la buric pana deasupra osului pubian. In cazuri mai rare poate ajunge pana in capul pieptului. 

Cauze
„Vinovati” de aparitia acestei linii negre sunt hormonii. Hormonii sarcinii provoaca un exces de melanina – pigmentul care ofera culoare pielii. Hiperpigmentarea nu se manifesta doar prin aceasta linie. Gravidele pot observa ca si aureolele sanilor devin mai mari si mai inchise la nuanta, la fel si clitorisul, iar pistruii (daca exista) se mai accentueaza.

Nu toate gravidele au linea nigra, iar cele care o au, o dobandesc candva in al doilea trimestru de sarcina, dupa a 12-a saptamana. S-a observat ca la femeile care au pielea mai inchisa la culoare in mod natural, linea nigra este mai accentuata, in timp ce la cele cu o piele deschisa, abia se poate observa. In orice caz, important este sa nu iti faci griji in privinta ei, pentru ca va disparea in cateva luni dupa nastere.

Sfaturi pentru a preveni accentuarea liniei negre
Gravidele pot evita accentuarea liniei negre evitand expunerea la soare, sustin expertii. Bronzul, fie natural, fie artificial, accentueaza si mai mult astfel de pete ale gravidei si le face sa devina si mai inestetice. Daca ti-ai planificat totusi concediul la mare sau o iesire la plaja, ai grija sa iei cu tine o crema cu factor de protectie solara (cel putin 15) si sa nu stai foarte mult la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 august 2024
19 august 2024