Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Limitarea sedentarismului reduce riscul de boli de inima la femeile de peste 50 de ani
Limitarea sedentarismului reduce riscul de boli de inima la femeile de peste 50 de ani

Limitarea sedentarismului reduce riscul de boli de inima la femeile de peste 50 de ani

25 nov. 2020, 22:37,
în Sanatate

Pentru a limita riscul de insuficiență cardiacă, si implicit de boli de inima, femeile de peste 50 de ani ar trebui să-și limiteze activitățile sedentare și să facă mai multe exerciții. În orice caz, asta sugerează un nou studiu științific.

Chiar și cu activitate fizică regulată, femeile de peste 50 de ani care petrec mult timp sedentare (așezate sau culcate) prezintă un risc ridicat de insuficiență cardiacă. Asta este ceea ce au descoperit cercetătorii americani într-un studiu științific, ale cărui rezultate sunt publicate în revista Circulation: Heart Failure.

„Pentru prevenirea insuficienței cardiace, trebuie să promovăm luarea unor pauze frecvente de la șezut prelungit sau culcat, pe lângă încercarea de a atinge nivelurile recomandate de activitate fizică”, a spus Michael J. LaMonte, autor principal al studiului și profesor asociat de cercetare în epidemiologie la Școala de Sănătate Publică și Profesii în Sănătate de la Universitatea din Buffalo (New York, Statele Unite), potrivit Sante Magazine.

„Foarte puține studii au fost publicate cu privire la timpul petrecut in mod sedentar și riscul de insuficiență cardiacă și chiar mai puține studii s-au concentrat asupra femeilor în vârstă la care comportamentul sedentar și insuficiența cardiacă sunt destul de frecvente”, a adăugat acesta.

Studiul de fata a fost realizat analizand aproape 81.000 de femei aflate în postmenopauză (vârsta medie de 63 de ani) care au participat la „Studiul observațional al Inițiativei pentru sănătatea femeilor”. Participantele au raportat cât timp au petrecut în timpul zilei așezate, culcate sau active fizic. Cercetătorii le-au clasificat apoi în funcție de timpul lor total de inactivitate zilnic.

Pentru o bună sănătate a inimii, stai jos cat mai puțin

În timpul celor 9 ani de urmărire, 1.402 de femei au fost spitalizate pentru insuficiență cardiacă. În comparație cu femeile care au raportat că au petrecut mai puțin de 6,5 ore pe zi așezate sau culcate, riscul de spitalizare pentru insuficiență cardiacă a fost:

  • Cu 15% mai mare în rândul femeilor care au raportat 6,6-9,5 ore pe zi petrecute așezate sau culcate;
  • Cu 42% mai mare în rândul femeilor care raportează mai mult de 9,5 ore pe zi petrecute așezate sau culcate.

În comparație cu femeile care au raportat că stau mai puțin de 4,5 ore pe zi, riscul de spitalizare pentru insuficiență cardiacă a fost:

  • Cu 14% mai mare la femeile care au stat așezate sau culcate între 4,6 și 8,5 ore pe zi;
  • i cu 54% mai mare pentru femeile care au stat așezate sau culcate mai mult de 8,5 ore pe zi.

„Mesajul nostru este simplu: stai mai puțin și mișcă-te mai mult. Ne-am concentrat pe promovarea unui stil de viață activ fizic pentru sănătatea inimii – și ar trebui să continuăm să facem acest lucru! Cu toate acestea, studiul nostru arată clar că trebuie, de asemenea, să ne dublăm eforturile pentru a reduce timpul sedentar zilnic și a încuraja adulții să își întrerupă frecvent timpul sedentar”, a spus prof. Michael J. LaMonte.

Descoperirile sunt probabil valabile și pentru bărbați

Acesta a clarificat că „nu necesită neapărat o perioadă lungă de activitate fizică; poate sta doar 5 minute în picioare sau mișcându-si picioarele. Nu avem suficiente dovezi cu privire la cea mai bună abordare pe care să o recomandăm pentru întreruperea activității sedentare. Cu toate acestea, acumularea de date sugerează că activitățile obișnuite, cum ar fi treburile casnice și alte activități din viața de zi cu zi sunt un aspect important al prevenirii bolilor cardiovasculare și a îmbătrânirii sănătoase”, a adăugat cercetătorul.

Deși studiul a fost realizat doar la femei cu vârsta peste 50 de ani, oamenii de știință consideră că descoperirile sunt probabil valabile si la bărbați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025