Limita de persoane care au voie să participe în cadrul unui eveniment în aer liber, după 15 iunie. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit o serie de măsuri ce sunt menite să relaxeze restricţiile impuse de epidemia de COVID-19.
Între acestea se numără și limita de persoane care au voie să participe în cadrul unui eveniment în aer liber, după 15 iunie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă intenționază să excepteză de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.
Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.
Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.
Limita de persoane care au voie să participe în cadrul unui eveniment în aer liber, după 15 iunie
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după data de 15 iunie, vor putea avea loc evenimente private, în aer liber, cu 50 de persoane.
Mai exact, se vor putea organiza nunți, botezuri, sau petreceri private în aer liber, dar cu respectarea numărului maxim de participanți.
„Vor fi permise evenimente private, nu publice, cu maximum 50 de participanți în exterior”, a declarat Iohannis.
De asemenea, vor fi o serie de măsuri ce sunt menite să relaxeze restricţiile impuse de epidemia de COVID-19. Între acestea se numără deschiderea mall-urilor, a piscinelor, a sălilor de sport. Dar şi dispoziţii ce au în vedere organizarea evenimentelor.
Limita de persoane care au voie la evenimentele organizate in interior
De asemenea, Klaus Iohannis a mai anunțat că după data de 15 iunie, vor putea avea loc evenimente private, în spații închise cu un maxim de 20 de persoane.
Mai exact, se vor putea organiza nunți, botezuri, sau petreceri private în spații închise, dar cu respectarea numărului maxim de participanți.
„Vor fi permise evenimente private, nu publice, în spații închise cu un maxim de 20 de persoane”, a precizat președintele.
Se va decide creșterea la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive în aer liber. Este vorba despre ciclism, drumeţii, alergare, canotaj. este inclus și alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative. Aici mai intră activități sportive desfăşurate în aer liber. La acestea trebuie respectate condiţiile stabilite prin ordin comun al mai multor ministere.
Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.
Se pot relua zborurile către ţările pentru care persoanele sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare.
Restaurantele rămân închise
Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor. Dar și a serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.
În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite:
– activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice. Cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese. Și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.
– exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.
Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare. Dar şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al mai multor ministere.
Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare. darș i a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness. Obligaţia este de a respecta normele de prevenire.
Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear. Cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.
Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară. Asta în condiţiile stabilite prin ordin comun al mai multor ministere.