Perioada cea mai periculoasă pentru infectarea cu limbrici la copii este vara-toamna. Consumul din abundență de legume și fructe proaspete, rămânere constantă la joacă, vizitele la corpurile de apă. S-ar părea că toate cele de mai sus sunt foarte benefice pentru sănătate. Dar numai dacă respectați regulile de igienă personală.
Poți căpăta limbrici peste tot. În spațiul de joacă, în grădină, pe plajă, la grădiniță și în propriul hol, unde le aducem ouăle pe tălpile pantofilor. Obiceiul unor copii de a-și pune degetele în gură și de a-și mușca unghiile duce, de asemenea, la un risc crescut de infecție. Aproape toți viermii se transmit de la o persoană la alta pe mâinile murdare. Copiii mici sunt în special sensibili la astfel de infecții. Acest lucru este facilitat de episoade de slăbire a apărării imune, a membranelor mucoase ale tractului gastrointestinal, în perioada bolilor virale cauzate de viruși din grupa herpesului, virusul herpes simplex tipurile 1 și 2. Infecția poate apărea și în uter, precum și la animalele domestice, prin alimente de proastă calitate, carne, pește, lapte, legume etc.
Limbrici la copii. Cum să afli sau să înțelegi că un copil a fost infectat cu viermi?
Mai multe simptome pot indica prezența infecției. Printre cele mai evidente sunt lipsa greutății corporale, întârzierea creșterii și dezvoltării copilului, mâncărime anale și roșeață și salivație pe timp de noapte.
Unii copii au pete umede pe pernă, greață dimineața, durere nemotivată în regiunea ombilicală, pierderea poftei de mâncare și carii precoce. Un simptom foarte des întâlnit care semnalează această problemă este scrâșnirea dinților în timp ce dormi, erupții cutanate de lungă durată pe antebrațe și coapse, „vânătăi” sub ochi, pielea pare uscată și palidă și există mâncărimi severe și manifestări de dermatită atopică.
De asemenea, unii copii suferă de o tuse uscată în absența unei răceli și o temperatură scăzută până la 37,5 grade și eozinofile. Infecția cu helminți, de regulă, este însoțită de creșterea microbiană excesivă în intestin ca urmare a deteriorării mecanice a peretelui intestinal și se manifestă prin tulburări ale scaunului. Este manifestată mai des diareea și creșterea formării de gaze.
De ce sunt viermii periculoși pentru copii. Cum scapi de aceștia
Faptul că paraziții trăiesc în corpul bebelușului și se hrănesc cu aceleași substanțe nutritive, vitamine utile, minerale și oligoelemente necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală a unui organism tânăr poate fi numit un fenomen periculos. În plus, deșeurile acestor paraziți au un efect toxic și, de asemenea, duc la apariția reacțiilor alergice.
Helminții sunt atașați de pereții țesuturilor diferitelor organe și pot provoca sângerări și boli asociate cu o încălcare a integrității țesuturilor organelor și vaselor mici. Cu o „reședința” prelungită, helminții pot provoca blocarea căilor biliare, abcesul ficatului sau pancreasului, peritonita. Fetele pot avea vulvovaginită și incontinență urinară. Există tipuri de viermi care afectează intestinele, plămânii, inima, se instalează în apendice, provocând inflamație.
Unele tipuri de viermi pot fi mortale pentru un copil, de exemplu, dacă formează o minge în intestine, ceea ce poate duce la obstrucția acesteia. Și atunci va fi posibilă rezolvarea acestei probleme doar printr-o operație urgentă.
Recomandări dietetice în tratamentul helmintiazelor
Reproducerea viermilor contribuie la consumul excesiv de dulci și lactate. Prin urmare, în timpul tratamentului, este necesar să se excludă din alimentația copilului dulciurile, ciocolata, prăjiturile, laptele. Produsele lactate fermentate sunt utile precum chefirul, laptele copt fermentat.
Este extrem de important să obțineți mai multe fibre în dietă, ceea ce afectează favorabil funcționarea intestinelor. Se găsește în cantități suficiente în alimente precum pâinea integrală, fructele și legumele. Dieta include și alimente care conțin vitaminele A, B, C. Astfel, copilul tău trebuie să consume ficat, în special pește de mare, gălbenuș de ou, smântână, unt, ulei de pește, mazăre și nuci. Fructele de cătină, trandafir sălbatic, coacăze negre, ardei roșu conțin vitamina C în cantități mari.
Din produsele vegetale care omoară limbricii la copii se numără usturoiul, căpșunile, sâmburii de caise, sucul de pepene copt cultivat fără substanțe chimice. De asemenea, indicați sunt morcovii cruzi și semințele lor, semințele comune de pepene și dovleac, nucile, sucul de rodie și ceaiul de sunătoare au bune proprietăți antihelmintice. Acest lucru va ajuta să scapi de viermi, pe lângă pastilele speciale și sirop pe care le va prescrie un gastroenterolog pediatru.