Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Limba galbena: de ce apare și când ar trebui să vă îngrijorați
Limba galbena: de ce apare și când ar trebui să vă îngrijorați

Limba galbena: de ce apare și când ar trebui să vă îngrijorați

19 apr. 2021, 15:48,
BZI.ro, în Sanatate

Există multe cauze ale unei limbi galbene. Și dacă acest simptom nu este de obicei grav, nu trebuie neglijat. O limbă sănătoasă este de obicei de culoare roz. Cu toate acestea, uneori se acoperă cu un depozit albicios sau chiar își schimbă complet culoarea, devenind roșu aprins, galben, verzui, gri sau chiar negru. Simptome surprinzătoare care sunt uneori însoțite de alte semne, cum ar fi respirația urât mirositoare.

Limba găzduiește multe bacterii, vorbim despre flora bacteriană linguală. Când această floră este dezechilibrată, limba poate deveni decolorată și poate fi acoperită cu un depozit. În cazul limbii galbene, nu este într-adevăr o culoare galben strălucitor, dar va avea un aspect încărcat și va căpăta o nuanță gălbuie datorită acumulării de bacterii.

De ce avem o limbă galbenă?

Există multe cauze ale unei limbi galbene. Este cauzată în principal de candidoză orală, igienă orală precară sau infecție a echipamentelor dentare. Poate fi cauzată și de o problemă hepatică (în acest caz îngălbenirea privește în general și alte membrane mucoase), o problemă digestivă, deshidratare, utilizarea excesivă a apei de gură (care are ca efect dezechilibrarea florei orale), consumul excesiv de alcool sau tutun. În cele din urmă, o dietă zilnică bogată în curry poate da și limbii o culoare galbenă.

Limba galbenă: cât durează simptomele

Faptul de a avea o limbă galbenă este cel mai adesea trecător. Acesta este un simptom temporar care dispare rapid la începerea tratamentului.

Limba galbenă: importanța unei bune igiene

O igienă orală bună trece și prin limbă. Spălatul dinților conștiincios de două sau trei ori pe zi este perfect, dar este important să combinați acest periaj cu o sesiune de răzuire a limbii pentru a o curăța corect. Nu este nevoie să adăugați o soluție dentară sau pastă de dinți, acțiunea este mai presus de toate mecanică.

Limba galbenă: care sunt primele simptome ale cancerului la limbă

Apariția petelor roșii sau albe în cavitatea bucală poate fi de fapt unul dintre simptomele cancerului la limbă. Dar limba galbenă, așa cum am văzut, este cauzată în marea majoritate a cazurilor de o tulburare bacteriană, deshidratare sau o problemă hepatică.

Limba galbenă și bicarbonatul de sodiu: remedii naturale?

Bicarbonatul va fi foarte eficient dacă originea limbii galbene este aftoasa orală. O bună igienă linguală și dentară permite, de obicei, ca simptomele să dispară rapid. De asemenea, este ideal să vă urmăriți consumul de alcool și cafea, să beți suficienta apa și să reduceți fumatul sau chiar să îl opriți cu totul.

Dacă aceste simptome persistă și sunt asociate cu respirația urât mirositoare sau, de exemplu, îngălbenirea ajunge la ochi sau la piele, este important să consultați un chirurg dentar sau un medic, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *