Limba este o carne fragedă, iar în combinație cu ceapă, măsline și mirodenii, obținem o mâncărică cu un gust unic și plină de arome. Această rețetă de limbă cu măsline poate fi adaptată și cu carne de curcan sau de gâscă, însă este important să se înlăture complet grăsimea de pasăre pentru a evita separarea mâncării și pentru a o putea savura fără a fi nevoie să o reîncălzim.
Limbă cu măsline, în sos de bulion
Pentru a pregăti limbă de porc rece cu ceapă și măsline, începem prin a spăla foarte bine limbile cu un burete mai aspru. Apoi, le lăsăm timp de aproximativ jumătate de oră în apă rece pentru a elimina sângele. Pentru a prepara o mâncare delicioasă și cu un gust deosebit veți avea nevoie de 3 bucăți de limbă de porc sau 2 bucăți de limbă de vacă, 2.5 kg ceapă, 300-400 grame măsline, 250 ml ulei, 200 ml vin alb sau roze, 2-3 linguri de bulion de roșii, 1/2 lămâie, boabe de piper și foi de dafin.
Începem prin a spăla foarte bine limbile cu un burete mai aspru. Apoi, le lăsăm timp de aproximativ jumătate de oră în apă rece pentru a elimina sângele. Le punem apoi să dea în câteva clocote într-un vas cu apă și sare, fără a le fierbe până la capăt, deoarece se vor mai găti ulterior în mâncare. Fierbem limbile doar atât încât să putem curăța cu ușurință pielița albicioasă.
După cele câteva clocote, le lăsăm să se răcească, iar apoi purcedem la curățarea acestora, începând întotdeauna dinspre vârful limbii către bază, și folosindu-ne de un cuțit ascuțit cu lamă subțire. Ulterior, porționăm limbile în felii de aproximativ 1,5 cm grosime.
Ce să faceți dacă sosul obținut este prea lichid
În timp ce limba dă în câteva clocote, vom curăța ceapa, având grijă să îndepărtăm și primul strat alb de sub foile maro. Acest strat rămâne tare la fiert și poate să se simtă neplăcut în mâncare. Tăiem ceapa solzișori și o framântăm bine cu mâinile pentru a se înmuia puțin și pentru a desface toate feliile. Nu este necesar să o prăjiți, puteți să o așezati pe aragaz într-o cratiță cu fundul gros, cu toată cantitatea de ulei și cu două pahare de zeamă din vasul în care am fiert limba. Mare grijă să nu puneți foarte mult ulei și nici prea multă apă, deoarece mâncarea rece trebuie să fie foarte scăzută, iar orice surplus de apă ar implica o fierbere îndelungată a mâncării pentru a obține consistența necesară.
După ce ceapa s-a înmuiat puțin, adăugăm limbile de porc și măslinele, lăsându-le să fiarbă împreună până ceapa s-a înmuiat bine. Apoi adăugăm amestecul de bulion și vin, iar lămâia o tăiem în felii subțiri și o introducem în mâncare. Abia după ce mâncarea a scăzut și are consistența dorită, putem să îi potrivim gustul cu sare, ținând cont că și măslinele lasă sare în mâncare. Introducem preparatul în cuptor pentru aproximativ jumătate de oră. Această mâncărică se consumă la temperatura camerei alături de felii de pâine pufoasă de casă.
Dacă sosul pentru limbă cu măsline iese prea lichid, îl puteți îngroșa cu un amestec format dintr-o linguriță cu vârf de făină și puțină apă rece. Este important de menționat că după ce adăugați făina, va trebui să mai lăsați sosul să clocotească cel puțîn 5 minute pentru ca faina să se gătească.