Tot mai multe persoane se întreabă în ce situații limba poate indica dezvoltarea unei boli exact ca în poze. Starea limbii a fost mult timp considerată un indicator al stării de sănătate a unei persoane. Glossitele reprezintă un întreg grup de boli ale limbii. Există multe variante clinice de glosită și cauzele acesteia.
În multe boli, o schimbare a aspectului limbii este principala manifestare a bolii. Tacticile de tratament și prognosticul depind de un diagnostic corect și în timp util al tipului de glosită și al cauzei sale. Toate cauzele glositei pot fi împărțite în câteva grupuri mari. Precum anomalii congenitale ale limbii, expunerea la factori de mediu agresivi, boli infecțioase, de asemenea, anumite boli interne, precum și consumul de medicamente.
Limba și bolile sale – poze. Afecțiuni digestive și insuficiența cardiovasculară
Glossitele traumatice sunt asociate cu traumatisme mecanice la nivelul limbii, arsuri chimice sau termice ale mucoasei. Glossitele traumatice sunt asociate cu traumatisme mecanice ale limbii, arsuri chimice sau termice ale mucoasei. Pacienții cu cancer care necesită radioterapie prezintă adesea glosită de radioterapie.
Cauzele infecțioase includ bolile inflamatorii purulente ale gurii, candidoza, actinomicoza și tuberculoza. Apariția glositei poate fi, de asemenea, asociată cu gonoreea, sifilisul și infecția cu HIV. Cel mai mare grup de cauze ale glositei sunt bolile interne.
Limba alterată poate fi asociată cu boli digestive. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără boala de reflux, gastrită și ulcer peptic, cancer de stomac, hepatită și ciroză. De asemenea, boala poate semnala insuficiență cardiovasculară și renală, boli endocrine. Glosita însoțește, de asemenea, o serie de boli hematologice, de exemplu, carența de fier sau anemia hemolitică, leucemia acută.
Cu ce afecțiuni este asociată glosita? Ce sindroame provoacă dezvoltarea unor anomalii la nivelul limbii
Glosita poate fi, de asemenea, asociată cu boli ereditare sau anomalii congenitale. De exemplu, în cazul sindromului Sjögren, al bolii Behçet sau al sindromului Down, se observă modificări anormale la nivelul limbii. O considerație separată este glosita romboidală asociată cu dezvoltarea embrionară anormală a limbii.
Glosita indusă de medicamente este cauzată de administrarea necorespunzătoare a anumitor medicamente hipotensive, neuroleptice, antidepresive și diuretice. În cazul în care apar simptome dubioase, solicitați asistență medicală în timp util. Un medic dentist este responsabil pentru diagnosticarea și tratarea glositei. Numai un medic stomatolog poate diagnostica boala, poate determina tipul și cauza acesteia și poate prescrie un tratament rațional.
O examinare a gurii este suficientă pentru a pune un diagnostic corect. Majoritatea glositelor au un tablou clinic specific care vă permite să identificați rapid tipul de boală și cauza acesteia. Dacă este necesar, medicul poate prescrie examinări de laborator și instrumentale sau consultarea cu specialiști înrudiți.
Alegerea tratamentului pentru limbă depinde de boli exact ca în poze, de tipul de glosită și de gravitatea simptomelor. Unele forme ale bolii sunt complet inofensive și nu necesită un tratament specific. Pentru a preveni apariția glositei, este necesar să se elimine cauzele care duc la dezvoltarea bolii. Primul lucru care trebuie făcut este să vă supravegheați îndeaproape sănătatea și să solicitați asistență medicală de îndată ce apar primele simptome ale oricărei boli.