Prima pagină » Sanatate » Limba afectată de boli – poze. Cum se poate identifica rapid afecțiunea?

Limba afectată de boli – poze. Cum se poate identifica rapid afecțiunea?

28 mart. 2023, 09:24,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă în ce situații limba poate indica dezvoltarea unei boli exact ca în poze. Starea limbii a fost mult timp considerată un indicator al stării de sănătate a unei persoane. Glossitele reprezintă un întreg grup de boli ale limbii. Există multe variante clinice de glosită și cauzele acesteia.

În multe boli, o schimbare a aspectului limbii este principala manifestare a bolii. Tacticile de tratament și prognosticul depind de un diagnostic corect și în timp util al tipului de glosită și al cauzei sale. Toate cauzele glositei pot fi împărțite în câteva grupuri mari. Precum anomalii congenitale ale limbii, expunerea la factori de mediu agresivi, boli infecțioase, de asemenea, anumite boli interne, precum și consumul de medicamente.

Limba și bolile sale – poze. Afecțiuni digestive și insuficiența cardiovasculară

Glossitele traumatice sunt asociate cu traumatisme mecanice la nivelul limbii, arsuri chimice sau termice ale mucoasei. Glossitele traumatice sunt asociate cu traumatisme mecanice ale limbii, arsuri chimice sau termice ale mucoasei. Pacienții cu cancer care necesită radioterapie prezintă adesea glosită de radioterapie.

Cauzele infecțioase includ bolile inflamatorii purulente ale gurii, candidoza, actinomicoza și tuberculoza. Apariția glositei poate fi, de asemenea, asociată cu gonoreea, sifilisul și infecția cu HIV. Cel mai mare grup de cauze ale glositei sunt bolile interne.

Limba alterată poate fi asociată cu boli digestive. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără boala de reflux, gastrită și ulcer peptic, cancer de stomac, hepatită și ciroză. De asemenea, boala poate semnala  insuficiență cardiovasculară și renală, boli endocrine. Glosita însoțește, de asemenea, o serie de boli hematologice, de exemplu, carența de fier sau anemia hemolitică, leucemia acută.

Cu ce afecțiuni este asociată glosita? Ce sindroame provoacă dezvoltarea unor anomalii la nivelul limbii

Glosita poate fi, de asemenea, asociată cu boli ereditare sau anomalii congenitale. De exemplu, în cazul sindromului Sjögren, al bolii Behçet sau al sindromului Down, se observă modificări anormale la nivelul limbii. O considerație separată este glosita romboidală asociată cu dezvoltarea embrionară anormală a limbii.

Glosita indusă de medicamente este cauzată de administrarea necorespunzătoare a anumitor medicamente hipotensive, neuroleptice, antidepresive și diuretice. În cazul în care apar simptome dubioase, solicitați asistență medicală în timp util. Un medic dentist este responsabil pentru diagnosticarea și tratarea glositei. Numai un medic stomatolog poate diagnostica boala, poate determina tipul și cauza acesteia și poate prescrie un tratament rațional.

O examinare a gurii este suficientă pentru a pune un diagnostic corect. Majoritatea glositelor au un tablou clinic specific care vă permite să identificați rapid tipul de boală și cauza acesteia. Dacă este necesar, medicul poate prescrie examinări de laborator și instrumentale sau consultarea cu specialiști înrudiți.

Alegerea tratamentului pentru limbă depinde de boli exact ca în poze, de tipul de glosită și de gravitatea simptomelor. Unele forme ale bolii sunt complet inofensive și nu necesită un tratament specific. Pentru a preveni apariția glositei, este necesar să se elimine cauzele care duc la dezvoltarea bolii. Primul lucru care trebuie făcut este să vă supravegheați îndeaproape sănătatea și să solicitați asistență medicală de îndată ce apar primele simptome ale oricărei boli.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Plantele la care să pui o aspirină sfărâmată în fiecare săptămână. Grădina va înverzi spectaculos
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi ninsori în 36 de judeţe. ANM a prelungit informarea de vreme extremă până joi seară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, ridicată în slăvi de americani. Au fost uimiți și de prețuri
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Obiectele care nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj în România, amendă de 825 de lei. Ce spune Codul Rutier
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025