Prima pagină » Informații utile » Liliacul animal. Cum ajută aceștia la producția de ciocolată

Liliacul animal. Cum ajută aceștia la producția de ciocolată

25 iul. 2024, 10:10,
în Informații utile

Acesta este un animal nocturn de pe teritoriul țării noastre. Majoritatea liliecilor se hrănesc cu țânțari, molii, fluturi de noapte, gândaci, păianjeni. Doar 3 specii din aceștia se hrănesc cu sânge și aceștia se află în America de Sud.

Caracteristicile liliacului animal

Liliecii se comportă ca niște radare vii. Aceștia capturează insectele prin ultrasunete, pe care oamenii nu le pot auzi. Sunetele emise de ei sunt reflectate de insecte, iar ecoul ajunge înapoi la urechile liliecilor, indicând poziția insectelor.

Un mit legat de este cum că ar fi orbi. Lucru neadevărat. Aceștia sunt capabili să vadă foarte bine, chiar și pe întuneric. Alt mit este că aceștia s-ar agăța în părul nostru. Utilizarea ultrasunetelor îi face să aibă un simț foarte fin, fapt cu care aceștia ne pot evita fără probleme.

Liliecii, animale nocturne, trăiesc adesea în peșteri, ori în coloni, ori singuri. Aceștia nu au un cuib propriu-zis, doar stau atârnați de tavan. În afară de peșteri, îi putem întâlni în poduri sau pivnițe din clădiri, iar în zonele tropicale putem vedea colonii de lilieci care atârnă ca niște fructe pe copaci. În România se mai întâlnesc în scorburile copacilor.

Toate speciile de lilieci de pe teritoriul țării noastre mănâncă doar insecte. În România se găsesc si unele dintre cele mai mari colonii din Europa, cu aproximativ 100.000 de lilieci. Speciile tipice din peșteri sunt liliacul mare cu potcoavă, liliacul cu aripi lungi sau liliacul comun.

Le datorăm liliecilor ciocolata?

Exact ca și albinele, liliecii, contribuie la răspândirea semințelor și polenului prin consumul de fructe și nectar. Ei ajută procesul de polenizare a peste 450 de specii de plante tropicale, printre care și cele care ne oferă bananele, mango, avocado, și să nu uităm de arborele de cacao. Datorită liliecilor din zona tropicală, putem produce cacao și ciocolată.

În ceea ce-i privesc pe cei din țara noastră, aceștia, prin dieta lor, ne ajută culturile. Insectele consumate de aceștia sunt, în majoritate, dăunătoare pentru agricultură și silvicultură, dar și pentru viața noastră. Liliecii consumă țânțari, molii, păianjeni, gândaci și multe alte insecte. Un singur exemplar al liliacului pitic (cea mai mică din România) consumă cam 2.000 de țânțari pe noapte.

Din cauza tăierii pădurilor, turismului din peșteri, ba chiar și din cauza folosirii lor ca surse de hrană (în zonele tropicale), există riscul ca această specie să se micșoreze în timp. Din această cauză liliecii, inclusiv în România, sunt protejați prin lege.

Mai mult de jumătate dintre speciile de lilieci din SUA sunt pe cale de dispariție. Pe lângă pierderea habitatului, una dintre cele mai grave amenințări constă în sindromul nasului alb. Aceasta a afectat specii atât din SUA, cât și din Canada.

În excursii, mai ales în peșteri, este important să evităm coloniile, ca să nu-i deranjăm. Nu trebuie să iluminăm direct coloniile, să facem zgomot în peșteră sau să atingem liliecii, pentru că toate acestea îi afectează și poate, din cauza noastră, nu vor supraviețui perioadei de iarnă.

Liliacul animal trebuie protejat pentru că are un rol impresionant de mare în procesul de polenizare. De altfel, aceștia sunt inofensivi față de oameni și nu avem niciun motiv să-i deranjăm.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Anunțul neașteptat pe care Teodora și Alex Marcu, foștii concurenți Insula Iubirii, l-au făcut în mediul online. Reacția fanilor
Playtech.ro
2.500 de lei de la stat pentru studenţi. Banii vor putea fi folosiţi pentru plata chiriei
observatornews.ro
Angajata unui magazin a primit 65.000 € despăgubiri, după ce a fost întrebată de şeful ei de ce vrea să lucreze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Lansările lunii aprilie pe Netflix. Un festin pentru cinefili, lista completă. Video
SportpeSurse
Nebunie curată semnată de Gigi Becali! Mega-proiect demarat la 7500 de km distanță de România
Playtech.ro
Intră banii pe card astăzi, 1 aprilie. Du-te și verifică soldul, sunt sute de lei care te așteaptă pentru a fi cheltuiți în casă
Dailybusiness.ro
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
RomaniaTV
Vestea zilei! A murit! I s-a făcut rău pe scenă, în timpul concertului!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Criza din România aduce PROGRAM DE LUCRU DE 4 ZILE, dar şi salariile TĂIATE corespunzător
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 aprilie 2025
01 aprilie 2025