Prima pagină » Eveniment-Social » Liga Studenților din Iași solicită eliminarea restricțiilor la granița cu Republica Moldova
Liga Studenților din Iași solicită eliminarea restricțiilor la granița cu Republica Moldova

Liga Studenților din Iași solicită eliminarea restricțiilor la granița cu Republica Moldova

04 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Liga Studenților din Iași îi cere Guvernului să elimine toate restricțiile la granița dintre România și Republica Moldova. Aceasta dorește și anularea restricțiilor aplicabile cetățenilor români și etnicilor români cu permis de ședere, precum și cetățenilor străini la frontiera cu toate statele vecine, dar și eliminarea obligativității completării formularului digital de intrare în țară

Liga Studenților (LS) Iași solicită Guvernului să elimine toate restricțiile de la granița dintre România și Republica Moldova, precum și restricțiile aplicabile cetățenilor români și etnicilor români cu permis de ședere, precum și cetățenilor străini la frontiera cu toate statele vecine, dar și eliminarea obligativității completării formularului digital de intrare în țară.

De asemenea, se cere anularea amenzilor, măsurile restrictive afectându-i în mod grav pe studenți, în special pe studenții etnici români, precum și familiile acestora. Amintim că, de pe 10 decembrie 2021 și până pe 31 ianuarie 2022, România a impus restricții mult mai dure pentru propriii cetățeni la întoarcerea în țară decât condițiile impuse de alte state pentru cetățenii români în vederea intrării pe teritoriul lor, afectând familiile a milioane de români, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă, prin introducerea carantinei și a testării obligatorii, precum și a obligativității completării formularului digital.

Eliminarea restricțiilor la granița cu Republica Moldova, cerută imperios de studenții din Iași

LS Iași arată că cei mai grav afectați sunt studenții etnici români, mai ales că, în această perioadă, la majoritatea universităților este sesiune de examene. Unii au optat, din considerente financiare și din cauza lipsei de predictibilitate în deciziile universităților cu privire la modalitatea de organizare a activității didactice, să rămână acasă, în special cei din Basarabia. Deși există o excepție introdusă de Guvern la solicitarea LS Iași în mai 2020 pentru studenții și elevii etnici români, aceștia nefiind obligați să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR pentru intrarea în România, aceasta se aplică teoretic doar pentru cei care ”fac naveta zilnic către acestea și prezintă acte doveditoare”.

”Interpretând în mod absurd această normă, reprezentanții Poliției de Frontieră și ai Direcțiilor de Sănătate Publică, fie pentru că nu cunosc conținutul hotărârilor autorităților, fie depășindu-și în mod grav atribuțiile de serviciu, plasează în mod abuziv studenții și elevii etnici români nevaccinați în carantină obligatorie, afectându-le astfel demnitatea, parcursul educațional și bugetul personal. Deși au dreptul de a intra în țară fără a fi condiționați în vreun fel de situația lor vaccinală, pentru a fi scutiți de aceste abuzuri, unii ajung să își sacrifice bursa de student etnic român (65 de euro), care ajunge pentru cel mult 3 teste PCR, în contextul în care venitul mediu în Republica Moldova este de 3 ori mai mic decât în România”, arată LS Iași.

Aceste măsuri au adus mari prejudicii de imagine României

Aceste măsuri au adus mari prejudicii de imagine României în ochii etnicilor români, în special a celor din stânga Prutului, unde, din cauza abuzurilor autorităților vamale, a renăscut în anumite medii moldoveniste mitul ”jandarmului român”. Ridicarea tuturor restricțiilor de la granița cu Republica Moldova nu ar schimba cu nimic situația numărului de cazuri din cele două state, având în vedere că evoluția numărului de cazuri înregistrate a fost aproape identică pe ambele maluri ale Prutului. Practic, exceptând formalitățile uzuale privind trecerea frontierei de stat, din punct de vedere epidemiologic, a trece Prutul este ca și cum ai trece dintr-un județ în altul în România.

”Din cauza abuzurilor Poliției de Frontieră și ale reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică a început să fie exploatat de către propaganda moldovenistă și filo-rusă mitul jandarmului român care îi abuzează pe basarabeni. Restricțiile impuse de către autorități au creat un mare deserviciu de imagine și de securitate României, slăbind influența și prezența românească în stânga Prutului, dar și în zonele în care există comunități importante de români, în special pe teritoriul actual al Ucrainei. Cei mai afectați au fost, desigur, studenții și elevii, mulți tineri fiind puși în carantină în mod abuziv, alții primind amenzi pentru care ar trebui să plătească echivalentul bugetului pentru mâncare pe 4-6 luni”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte LS Iași.

În acest caz și pe fondul conflictului din Ucraina, studenții din Iași consideră că eliminarea restricțiilor la granița cu Republica Moldova ar putea îmbunătăți circulația persoanelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *