Prima pagină » Local » Lifturile din sediul Finanțelor ieșene vor fi schimbate! Construite în 1992, puneau în pericol angajații și contribuabilii. Vor costa cât o mașină de lux – FOTO

Lifturile din sediul Finanțelor ieșene vor fi schimbate! Construite în 1992, puneau în pericol angajații și contribuabilii. Vor costa cât o mașină de lux – FOTO

13 iul. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Local

Finanțele ieșene vor cheltui 120.000 de euro pentru înlocuirea a două ascensoare ce prezintă grad ridicat de uzură. Lifturile au fost fabricate în urmă cu 31 de ani. Licitația pentru furnizarea echipamentelor va avea loc la finalul lunii iulie 2023. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași anunță investiții pentru sediul central de pe strada A. Panu, nr. 26. Astfel, două ascensoare vor fi înlocuite din cauza gradului mare de uzură. Licitația pentru furnizarea lifturilor va fi organizată pe data de 25.07.2023. Valoarea estimată a contractului este de 593.277 de lei, fără TVA, aproape 120.000 de euro.

Ascensoarele din sediul central au fost fabricate în 1992, sunt de tip duplex, cu sarcina de 500 kg – 6 persoane. În anul 2020 s-a împlinit durata normală de funcționare. În acest moment, echipamentele prezintă un grad mare de uzură. Lifturile sunt folosite pentru accesul în clădirea cu regimul de înălțime S+P+M+10E. Reviziile ascensoarelor au fost efectuate o dată la doi ani. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul mai multor blocuri din Iași unde funcționează lifturi aflate în stare avansată de degradare.

Lifturile pun în pericol siguranța utilizatorilor

Câștigătorul licitației are obligația să înlocuiască ascensoarele în termen de maximum 90 de zile de la semnarea contractului. Echipamentele trebuie să aibă o garanție de cel puțin 2 ani.

„Regimul de funcționare foarte intens face ca, în proporție foarte ridicată din programul de lucru la sediul central DGRFP Iași, ascensoarele să fie folosite la capacitate maximă, întrucât un mare număr de angajați și contribuabili persoane fizice utilizează ascensorul, fapt care în timp, inevitabil duce la un grad mare de uzură fizică a echipamentelor, în special cel în mișcare (precum orice mecanism cinematic). Din cauza regimului intens de întrebuințare, ce generează o uzură mai accentuată a echipamentelor, siguranța în utilizarea de către angajați, contribuabilii persoane fizice sau alte persoane care utilizează ascensorul scade și astfel este pusă în pericol siguranța în exploatare a ascensoarelor”, se mai arată în documentația procedurii.

Sarcina lifturilor va fi aceeași ca până acum. În clădirea DGRFP funcționează al treilea lift de serviciu, dar care nu a fost prins în planul de modernizare.

Finanțele au alocat fonduri și pentru serviciile de curățenie

Totodată, DGRFP Iași a lansat altă achiziție în cadrul programului anual. Recent, autoritatea contractantă a demarat procedura pentru furnizarea serviciilor de curățenie, prin intermediul unui acord-cadru. Valoarea estimată a contractului este de 7.851.943 de lei, fără TVA, aproape 1,5 milioane de euro. Sesiunea de deschidere a ofertelor este programată pe data de 31.07.2023. Conform contractului, cea mai mare sumă va fi alocată obiectivelor din județul Iași (15 posturi), adică 2,3 milioane de lei.

Restul va fi folosit pentru curățenia din obiectivele administrate în județele Botoșani (7 posturi), Bacău (9 posturi), Suceava (10 posturi), Neamț (7 posturi) și Vaslui (7 posturi). Acordul-cadru se va desfășura pe o perioadă de 48 de luni. Finanțele ieșene au organizat, în trecut, alte proceduri pentru serviciile de curățenie în birourile vamale, când se aflau în subordinea autorității contractante.

Comentarii
  • Ce jnapani de ANAF! Adica la un bloc de garsoniere cu 9 etaje a costat 450 lei de garsoniera x 144 garsoniere, 64.800 lei un 1 singur lift (12.960 EUR) anul asta, 2023. La 2 lifturi cat are acel bloc de 9 etaje de garsoniere ar veni 129.600 lei adica 25.920 EUR si ei dau 120.000 EUR pe 2 lifturi? Pai bai taticule, e diferenta de 94.080 EUR. In buzunarul cui se duc banii astia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *