În blocul din zona Nicolina, cunoscut și ca „blocul sinucigașilor“, locatarii sunt nevoiți să folosească zilnic două lifturi vechi și defecte. Blocul, construit în urmă cu 57 de ani, se află vis-a-vis de gara internațională Nicolina. În blocul cu 9 etaje sunt aproximativ 100 de apartamente de tip garsonieră. Locatarii au spus că se tem să folosească lifturile ca să nu rămână blocați sau să nu pățească altceva mai rău
Într-un bloc cu 9 etaje, situat în zona Nicolina, există două lifturi vechi și defecte, care pun zilnic în pericol viața locatarilor. În blocul situat vis-a-vis de gara internațională Nicolina sunt aproximativ 100 de apartamente de tip garsonieră. Mulți locatari sunt nevoiți să coboare sau să urce pe scări de frică să nu pățească ceva dacă folosesc cele două lifturi vechi și defecte din bloc. Lifturile au în cabină un iluminat slab, pereții murdari și uși care trebuie ținute cu mâna. Totodată, locatarii susțin că lifturile se blochează cel puțin o dată pe săptămână, caz în care trebuie contactată firma care se ocupă de întreținerea acestora.
De multe ori locatarii sunt nevoiiți să apese cu mâna direct pe siguranțele de la ușa liftului, pentru ca acesta să fie pus în funcțiune. Mai mult de atât, unul dintre cele două lifturi scoate un sunet puternic în momentul în care se deplasează între etaje. Cu toate că locatarii plătesc la asociație o taxă de aproximativ 20 de lei de persoană pentru administrarea și întreținerea lifturilor, se pare că nimeni nu face nimic pentru a reabilita cabinele. În acte apare că s-ar fi făcut verificarea tehnică a lifturilor, dar ușile și cabinele arată la fel ca înainte.
Blocul cu o istorie sumbră a căpătat numele de „blocul sinucigașilor“ din cauza numărului mare de persoane care au ales să își pună capăt zilelor aruncându-se de la înălțime. Ulterior, au fost montate între etaje plase de metal care să-i oprească pe cei care aleg să se arunce în gol. În edițiile anterioare ale BZI, a fost prezentată situația unui alt bloc vechi din Iași. Este vorba despre „blocul fantomă“ din cartierul Dimitrie Cantemir.
Ce spun locatarii despre cele două lifturi vechi și defecte
Părerile locatarilor despre lifturile din bloc sunt împărțite. Cei mai vechi locatari ai blocului au spus că nu au nicio problemă cu faptul că la unul dintre lifturi trebuie să țină ușile cu mâna.
„Așa sunt de mai demult. Ne-am obișnuit de acuma!“, a menționat unul dintre locatari.
Unii mai inventivi au găsit și o soluție mai „românească“ pentru liftul defect.
„Dacă împingi mai cu putere, ușa nu mai trebuie să o ții cu mâna, se închide și rămâne închisă“, a povestit un locatar din blocul H2 situat în zona Nicolina.
Alți locatari au precizat că ei se tem să folosească lifturile, dar nu au de ales, vârsta îi împinge să apeleze la cele două lifturi.
„Mă tem să le folosesc…! Dar ce pot face? Sunt bătrână și stau la etajul 7. Nu pot urca pe scări. Vă dați seama… Aștept liftul ăsta din stânga. Pare mai sigur. În plus, la liftul ăsta nu trebuie să țin ușile cu mâna, ca să funcționeze“, a povestit o bătrânică care locuiește în bloc.
„Nu există săptămână în care să nu se blocheze liftul cel puțin o dată. În plus, acum ați prins un moment în care sunt curate. De obicei, în cabine există și gunoaie“, a adăugat o altă locatară.
În edițiile anterioare reporterii BZI au prezentat o listă cu cele mai periculoase lifturi din Iași.
Președintele asociației de locatari: „Nu a putut fi reparat pe timpul iernii!“
Reporterii BZI au luat legătura cu președintele asociației de locatari, Elena Pricop, care locuiește în bloc. Acesta a spus că știe problema și că încearcă să o rezolve cât mai repede cu putință. Însă un reprezentant al firmei contactate pentru schimbarea liftului defect a spus că din cauza condițiilor meteo nu pot începe lucrările imediat.
„Cunosc problema și știu că trebuie rezolvată. Am luat deja legătura cu o firmă și urmează să vină acum, în primăvară, să schimbe liftul defect. Pe timpul iernii, nu au putut face lucrări de acest fel din cauza temperaturilor scăzute. Așa mi-au transmis cei de la firmă“, a declarat președintele asociației de locatari.
O altă problemă pe care o întâmpină președintele de asociație este reticența locatarilor cu referire la taxa percepută pentru înlocuirea liftului defect. Cu toate acestea, Elena Pricop a spus că dacă locatarii nu vor fi de acord să achite taxa de înlocuire a liftului, aceasta se va împărți în mod egal la toți locatarii.
„Ar mai fi o problemă. Nu toți locatarii sunt de acord să achite taxa de înlocuire a liftului. Este vorba de aproximativ 260 de milioane, din câte am înțeles. Oricum, liftul trebuie rezolvat. Asta este clar! În cazul în care locatarii nu vor să achite această taxă, ea va fi trecută la asociație, în mod egal, pentru fiecare apartament“, a încheiat Elena Pricop.
Conform președintelui de asociație, problema celor două lifturi vechi și defecte va fi rezolvată odată cu venirea primăverii.