Prima pagină » Actualitate » Liderul rezistenței din Afganistan declară că este deschis discuțiilor de pace cu talibanii

Liderul rezistenței din Afganistan declară că este deschis discuțiilor de pace cu talibanii

06 sept. 2021, 07:40,
în Actualitate

Liderul grupului de rezistență afgan care duce o luptă intensă împotriva talibanilor în Valea Panjshir a declarat că este deschis să intre în discuții de pace. Ahmad Massoud a declarat că susține un plan, propus de clerici religioși, pentru o soluționare negociată și a cerut talibanilor să pună capăt ofensivei lor.

Anterior, rapoartele sugerează că talibanii au câștigat rapid teren în Panjshir. Provincia, la nord de capitala Kabul, este cel mai important exemplu de rezistență la stăpânirea talibanilor.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului în doar 3 săptămâni

Grupul islamist a preluat controlul asupra restului Afganistanului acum trei săptămâni, preluând puterea la Kabul la 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest. Într-o postare pe Facebook, dl Massoud a declarat că Frontul Național de Rezistență din Afganistan (NRF), care include foști membri ai forțelor de securitate afgane și miliții locale, ar fi pregătit să înceteze lupta dacă talibanii își vor înceta atacurile.

Armata SUA și-a finalizat retragerea la 31 august după două decenii de război, lăsând talibanii la conducere. Generalul Frank McKenzie, care a supravegheat extragerea, spune că SUA și aliații săi au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de civili. Au fost raportate focuri de armă grele în capitala afgană, Kabul, în timp ce forțele pro-talibane sărbătoresc. Gen McKenzie a spus că costul misiunii a fost ridicat, cu peste 2.400 de angajați din SUA uciși din 2001.

Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit o echipă de luptători talibani în timp ce explorează un hangar cu ceea ce pare a fi un avion lăsat în urmă de retragerea forțelor americane.

 

Panjshir este un centru istoric a rezistenţei împotriva americanilor, ruşilor şi talibanilor

Panjshir, o vale de munte accidentată, găzduiește între 150.000 și 200.000 de oameni. A fost un centru de rezistență când Afganistanul era sub ocupație sovietică în anii 1980 și în perioadă anterioară de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001.

NRF a declarat că purtătorul de cuvânt al acestuia, Fahim Dashti și un comandant, generalul Abdul Wudod Zara, au fost uciși în conflict, în timp ce un general proeminent taliban și 13 gărzi de corp au murit. Anterior, talibanii au spus că forțele lor se află acum în capitala provinciei, Bazarak, unde au provocat „numeroase victime”, deși acest lucru a fost contestat de NRF.

Între timp, la Kabul, șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, s-a întâlnit cu liderii talibani și i-a îndemnat să protejeze toți civilii, în special femeile, feţele și minoritățile. A fost înfățișat împreună cu mullahul Abdul Ghani Baradar, unul dintre fondatorii mișcării talibane. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că liderii talibani și-au luat angajamentul de a permite accesul umanitar tuturor persoanelor care au nevoie și de a garanta libertatea de circulație a tuturor lucrătorilor umanitari, atât bărbați, cât și femei. Potrivit ONU, 18 milioane de afgani, aproape jumătate din populație, au nevoie de asistență umanitară.

 

Armata SUA a lansat mai multe rachete către o mașină capcană ucigând mai mulţi copii

Armata americană declară că investighează rapoarte conform cărora o lovitură cu drone destinată opririi unui atac de pe aeroport a ucis civili. O familie de 10 persoane a fost ucisă în bombardamentele de duminică, inclusiv șase copii, spun rudele lor. Luni au fost lansate mai multe rachete pe aeroportul din Kabul. Armata SUA a recunoscut duminică că există rapoarte despre victime civile în urma lansării rachetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025