Abu Muhsin al-Masri, despre care se crede că este al doilea comandant al al-Qaeda, se afla pe lista celor mai căutați teroriști ai FBI.
Forțele de securitate afgane l-au ucis pe Abu Muhsin al-Masri, un lider înalt al-Qaeda care se afla pe lista celor mai căutați teroriști ai Biroului Federal de Investigații (FBI), potrivit serviciului de informații din Afganistan.
Al-Masri, un cetățean egiptean despre care se crede al doilea comandant al Al-Qaeda
Al-Masri, un cetățean egiptean despre care se crede al doilea comandant al Al-Qaeda, a fost ucis în timpul unei operațiuni speciale în provincia centrală Ghazni, a declarat Direcția Națională de Securitate (NDS) din Afganistan sâmbătă târziu.
Al-Masri, care poartă și numele Husam Abd-al-Ra’uf, a fost acuzat în Statele Unite că a oferit sprijin material și resurse unei organizații teroriste străine și a conspirat pentru uciderea cetățenilor americani. SUA au emis un mandat de arestare în decembrie 2018.
Șeful Centrului Național pentru Combaterea Terorismului SUA, Chris Miller, a confirmat moartea lui Al-Masri într-un comunicat, spunând că „îndepărtarea … de pe câmpul de luptă este un obstacol major pentru o organizație teroristă care suferă în mod constant pierderi strategice facilitate de Statele Unite State și partenerii săi ”.
Pierderea lui Al-Masri de către Al Qaeda, a continuat Miller, „evidențiază eficacitatea în scădere a organizației teroriste”.
Luna trecută, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că mai puțin de 200 de agenți al-Qaeda rămân în Afganistan.
Moartea lui al-Masri a fost anunțată în aceeași zi în care 18 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș
Moartea lui al-Masri a fost anunțată în aceeași zi în care 18 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș la un centru de învățământ din capitala afgană, Kabul. Cel puțin 57 de alte persoane au fost rănite în atacul din zona care găzduiește mulți din comunitatea șiacă minoritară din Afganistan.
Nu a existat nici o cerere imediată de răspundere pentru atac, iar talibanii au negat orice legătură.
Luna aceasta se împlinesc 19 ani de când SUA au invadat Afganistanul pentru a răsturna conducătorii talibani, care adăpostiseră luptători al-Qaeda care atacaseră Statele Unite în 11 septembrie 2001.
SUA și-au retras treptat trupele din Afganistan după ce au încheiat un acord important cu talibanii în februarie.
Acordul urmează să vadă forțele străine să părăsească Afganistanul până în mai 2021 în schimbul garanțiilor antiteroriste din partea talibanilor, care au fost de acord să negocieze o încetare a focului permanentă și o formulă de împărțire a puterii cu guvernul afgan.
Procesul de pace intra-afgan a început în luna trecută în Doha, capitala Qatarului. În ciuda discuțiilor, luptele dintre talibani și forțele guvernamentale afgane s-au dezlănțuit în ultimele săptămâni.
Săptămâna trecută, trimisul special SUA, Zalmay Khalilzad, a declarat că talibanii au fost de acord să-și „restabilească” angajamentele în cadrul unui acord de retragere a trupelor și să reducă numărul de victime din țară.