Prima pagină » International » Liderul Hamas a fost ucis în Iran. Ce reacție au avut Rusia și China
Liderul Hamas a fost ucis în Iran. Ce reacție au avut Rusia și China

Liderul Hamas a fost ucis în Iran. Ce reacție au avut Rusia și China

31 iul. 2024, 12:20, 3 ,
Simona Ciobanu în International

China a condamnat miercuri, 31 iulie, „asasinarea” liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis într-un atac asupra reședinței sale din Teheran, Iran, conform agenției AFP.

„Suntem foarte îngrijorați de acest incident și ne opunem cu fermitate și condamnăm acest asasinat”, a declarat Lin Jian, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, în cadrul unui briefing de presă.

China sprijină de mult timp cauza palestiniană.

În Moscova, Mihail Bogdanov, ministrul adjunct rus de externe, a declarat pentru agenția de presă de stat Ria că uciderea lui Ismail Haniyeh este „un asasinat politic absolut inacceptabil”.

„Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a afirmat el, adăugând că acest incident va avea un impact negativ asupra negocierilor de încetare a focului în Gaza.

Liderul Hamas a fost ucis în Iran

Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a fost ucis miercuri, 31 iulie, în Iran, conform declarațiilor separate ale teroriștilor palestinieni și Gărzilor Revoluționare ale Iranului, trupele paramilitare de elită de la Teheran, transmise de Reuters.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat ferm asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, conform agenției de presă palestiniene de stat Wafa, citată de The Guardian. Facțiunile naționale și islamice palestiniene au cerut o grevă generală și demonstrații masive ca răspuns la asasinat.

Turcia a condamnat, de asemenea, asasinarea lui Haniyeh, declarând că atacul urmărește extinderea războiului din Gaza la nivel regional, conform Reuters și The Guardian, publicând o declarație a Ministerului de Externe: „S-a dovedit încă o dată că guvernul [prim-ministrului israelian Benjamin] Netanyahu nu are nicio intenție de a obține pacea”.

Iranul organizează, miercuri, o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem, un eveniment care are loc în circumstanțe extraordinare, potrivit a doi oficiali iranieni. La reuniune participă și generalul Ghaani, comandantul șef al forțelor Quds, conform New York Times.

Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, afirmând că a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Haniyeh a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, s-a întâlnit cu Haniyeh marți în Iran. O încălcare a securității la acest nivel în Iran ridică întrebări cu privire la siguranța principalilor lideri iranieni care au fost în contact strâns cu Haniyeh cu doar câteva ore înainte de asasinarea sa, explică New York Times.

„În această dimineață devreme, reședința lui Ismail Haniyeh din Teheran a fost lovită, ducând la martiriul său și al unuia dintre gărzile sale de corp. Cauza este în curs de investigare și va fi anunțată în curând”, au declarat Gardienii Revoluției.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh în Iran este un „act de lașitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, un înalt oficial al Hamas, citat de postul de televiziune Al-Aqsa, controlat de Hamas, conform The Guardian.

Sami Abu Zuhri, un alt oficial al Hamas, a declarat pentru Reuters, citat de publicația britanică, că asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este o escaladare gravă care nu își va atinge obiectivele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *