Prima pagină » Razboi în Ucraina » Liderul bielorus Lukașenko se teme de un posibil război nuclear: „Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi”

Liderul bielorus Lukașenko se teme de un posibil război nuclear: „Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi”

06 mai 2022, 12:06,
în Razboi în Ucraina

Folosirea armelor nucleare în conflictul din Ucraina ar fi „inacceptabilă”, susţine liderul de la Belarus, Aleksandr Lukașenko. Şeful statului bielorus susține în continuare că nu știe dacă Rusia are vreun astfel de plan.

folosirea armelor nucleare, Aleksandr Lukasenko si Vladimri Putin

De asemenea, Lukașenko este de părere că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”

Lukașenko susţine că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă

Liderul de la Belarus susţine cu vehemenţă că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă.

„Nu doar că ar fi folosirea armelor nucleare inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi, noi nu suntem dincolo de ocean precum SUA. Ar fi inacceptabilă și pentru că ar putea să arunce planeta de pe orbită cine știe unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de așa ceva – asta e o întrebare pe care trebuie să o puneți conducerii rusești”, a mai spus Lukașenko într-un interviu.

Aleksandr Lukașenko a mai spus că nu s-a așteptat ca războiul din Ucraina să dureze atât de mult și pretinde că a „făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l opri”, dar că Ucraina „a provocat” Rusia. Acesta susţine că nu este suficient de implicat în acest conflict încât să ştie dacă totul se desfăşoară conform planului, dar considera că această operaţiune s-a lungit.

De asemenea, Lukașenko este de părere că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”.

„În mod categoric, noi nu acceptăm nici un război. Am făcut și facem tot ce putem acum ca să nu avem război. Datorită subsemnatului, mie adică, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a spus dictatorul bielorus.

Iniţial, Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul bielorus sub pretextul unor exerciții militare comune, după care le-a trimis în Ucraina în 24 februarie, în cadrul invaziei care durează deja de mai bine de două luni.

La începutul acestei săptămâni, anunțul unor noi exerciții militare ale armatei bieloruse a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că țara s-ar pregăti să se alăture direct invaziei rusești în Ucraina.

Însă, Aleksandr Lukașenko spune că exercițiile nu au scopul de a amenința pe nimeni, precizând că Belarus este conştientă de statele ce i se opun, dar nu doresc să pornească un conflict, deoarece nu se afla în interesele satului bielorus.

folosirea armelor nucleare, tancuri, armata

Iniţial, Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul bielorus sub pretextul unor exerciții militare comune, după care le-a trimis în Ucraina în 24 februarie, în cadrul invaziei care durează deja de mai bine de două luni

Lukaşenko a declarat inițial că se bucură că a început războiul din Ucraina

Nu cu mult timp în urmă, Putin a precizat că Rusia şi Belarus vor trece peste aceste dificultăţi, respectiv sancțiunile Uniunii Europene, şi chiar vor „dobândi mai multe competenţe, mai multe oportunităţi de a se simţi independente, autosuficiente şi, în cele din urmă, să beneficieze (de pe urma lor), aşa cum a fost cazul în anii precedenţi”.

La rândul său, Lukaşenko a afirmat că Belarus are tot ce îi trebuie pentru a-şi restabili economia sub sancţiuni.

„Trebuie să ne reconstruim economia. Şi avem tot ce ne trebuie pentru a ne restabili propria economie, ne putem descurca fără ei. Avem totul pentru a continua viaţa şi munca în mod normal”, a spus preşedintele bielorus.

Aleksandr Lukaşenko a mai declarat că se bucură că a început războiul din Ucraina, invocând acuzaţii false privind armele biologice şi centralele nucleare care ar fi în pericol dacă Rusia nu ar fi invadat. Liderul belarus a făcut o afirmaţie nefondată şi anume, Ucraina „se pregătea să atace nu numai Donbasul, ci şi-au plasat forţe pentru a ataca Belarus”.

Într-un context asemănător, președintele bielorus Aleksandr Lukașenkoa declarat că folosirea armelor nucleare în conflictul din Ucraina ar fi „inacceptabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024