Prima pagină » International » Liderii UE așteaptă momentul „istoric” al acordării statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina
Liderii UE așteaptă momentul „istoric” al acordării statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina

Liderii UE așteaptă momentul „istoric” al acordării statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina

23 iun. 2022, 18:58,
BZI.ro, în International

Președintele Klaus Iohannis participă, astăzi și mâine, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, precum și la Consiliul European și la Summitul Euro, care se desfășoară în format extins și care vor avea loc la Bruxelles. La Consiliul European vor fi discutate cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Săptămâna trecută, trei mari puteri ale UE – Germania, Franța și Italia – au spus că sunt de acord cu statutul de candidat pentru Ucraina, deși cu unele condiții suplimentare. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, o abordare similară. La rândul său, Moldova este văzută ca având mai multe șanse decât Georgia de a primi statutul de candidat la aderare, bucurându-se atât de sprijinul Comisiei, cât și al Germaniei, Franței și Italiei.

Bulgaria își menține „veto”-ul față de aderarea Macedoniei de Nord

Liderii UE nu au reușit să treacă peste obiecția Bulgariei privind aderarea Macedoniei de Nord la blocul comunitar, iar liderii din Balcanii de Vest sunt supărați pe modul în care au fost blocate aspirațiile UE ale întregii regiuni.

Speranțele că summitul de astăzi al liderilor din Balcanii de Vest și din UE ar putea duce la un compromis între Bulgaria și Macedonia de Nord au fost rapid spulberate, în ciuda unui ultim efort al președinției franceze a Consiliului UE de a veni cu o propunere pentru a ieși din impas.

„Voi fi direct”, a declarat Dimităr Kovacevski, prim-ministrul Macedoniei de Nord. „Ceea ce se întâmplă acum este o problemă gravă și o lovitură serioasă pentru credibilitatea Uniunii Europene”, le-a spus el reporterilor, vizibil supărat.

Premierul Albaniei: Bulgaria face UE „impotentă”

La rândul său, premierul albanez Edi Rama a criticat Bulgaria și întregul proces de extindere a UE.

„Bulgaria este o rușine, dar nu este vorba doar de Bulgaria”, a spus el. „Motivul este spiritul viciat al extinderii. Spiritul său total viciat. Bulgaria este cea mai uimitoare expresie a acestuia. Spiritul extinderii a trecut de la o viziune comună asupra unei întregi comunități la ținerea în captivitate (a unor țări) de către state membre individuale”, a declarat Edi Rama.

Bulgaria a făcut ca UE să devină „impotentă”, a adăugat premierul albanez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *