Prima pagină » Actualitate » Liderii SUA și Marea Britanie spun că nu este prea târziu pentru a evita un conflict între Rusia și Ucraina
Liderii SUA și Marea Britanie spun că nu este prea târziu pentru a evita un conflict între Rusia și Ucraina

Liderii SUA și Marea Britanie spun că nu este prea târziu pentru a evita un conflict între Rusia și Ucraina

15 feb. 2022, 08:02,
BZI.ro, în Actualitate

Liderii SUA și Marea Britanie au spus că nu este pierdută toată speranța pentru o soluție diplomatică la criza din Ucraina, dar avertizează că situația rămâne fragilă. Rusia are importante mișcări militare la granița cu Ucraina. Într-o convorbire care a durat 40 de minute, Joe Biden și Boris Johnson au convenit că un acord este încă posibil, în ciuda unui cor de avertismente cu privire la o acțiune militară iminentă a Rusiei.Rusia a negat întotdeauna planurile de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a acumulat peste 100.000 de militari la graniță.

Liderii din Ucraina au vorbit de soluții la revolvarea crizei. De exemplu, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a afirmat recent că țara poate renunța la aderarea în NATO dacă acest lucru înseamnă terminarea conflictului.

Liderii SUA și Marea Britanie vorbesc incă despre o cale diplomatică pentru a evita un conflict între Rusia și Ucraina

Mai națiuni și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar SUA au spus că bombardamentele aeriene ar putea începe „oricând”. În convorbire, președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au spus că rămâne o „fereastră crucială” pentru diplomație și pentru ca Rusia să se retragă de la amenințările sale la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat de la Downing Street.

„Liderii au subliniat că orice incursiune ulterioară în Ucraina ar avea ca rezultat o criză prelungită pentru Rusia, cu pagube de anvergură atât pentru Rusia, cât și pentru lume”, se arată în declaraţia oficială.

Boris Johnson a spus că Marea Britanie este pregătită să facă tot posibilul pentru a ajuta, iar Joe Biden a dat asigurări că susţine Marea Britanie în orice demers. Johnson este de așteptat să organizeze o întâlnire Cobra marți pentru a discuta răspunsul Regatului Unit la presiuni.

Președintele Ucraine consideră că Rusia va ataca pe 16 februarie

Într-un discurs adresat națiunii luni, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat ziua de 16 februarie – o dată citată de oficialii americani drept posibilă zi în care Rusia ar putea ataca – o „zi a unității” și a lăudat puterea armatei ucrainene.

„Avem cu ce să răspundem. Avem o armată mare… aceasta este o armată de multe ori mai puternică decât acum opt ani.”

Președintele a spus că dorește să rezolve toate problemele prin negocieri și diplomație. Președintele ucrainean și-a încheiat discursul pe o notă optimistă:

„Acum s-ar putea să crezi că este întuneric peste tot. Dar mâine soarele va răsări din nou peste cerul nostru pașnic”.

Ucraina este dispusă de a renunța la aderarea NATO

Disperarea liderilor de la Kiev este una evidentă. Aceștia au declarat în repetate rânduri că nu-și doresc un conflict militar cu Rusia și că sunt dispuși să facă unele concesii. Recent, Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a declarat că țara este dispusă să renunțe la aderarea la NATO:

„Am putea, dacă suntem amenințați și șantajați, să renunțăm la acest lucru”, a spus Prystaiko, când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 care spune că i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *