Prima pagină » Actualitate » Liderii Pro România acuză Guvernul PNL de „spălare de bani” în cazul Unifarm – VIDEO
Liderii Pro România acuză Guvernul PNL de

Liderii Pro România acuză Guvernul PNL de „spălare de bani” în cazul Unifarm – VIDEO

08 iul. 2020, 13:51,
în Actualitate

Liderii Pro România au lansat un nou atac la adresa Guvernului PNL, condus de premierul Ludovic Orban, pe care l-au acuzat de „spălare de bani”, în cazul Unifarm.

Liderii Pro România au lansat un nou atac la adresa Guvernului PNL, condus de premierul Ludovic Orban. Într-o intervenție de la Tribuna Parlamentului, la Ora Guvernului, Victor Ponta, președintele Pro România, a acuzat faptul că Ludovic Orban este vinovat de „spălare de bani”.

Ponta a spus că prin OUG 29/2020, prin semnătura lui Orban, s-a dat Ministerului Finantelor dreptul de a acorda UNIFARM un împrumut de peste un miliard de lei de la Trezoreria statului, după care UNIFARM a vândut Ministerului Sănătății măști cu adaos comercial de 70%, ministerul cheltuind suplimentar o diferență de adaos comercial de peste 2,8 milioane de euro.

„Până acum, ați fost criticat domnule Orban doar de cei care v-au votat! Noi, la Pro România nu v-am votat niciodată și am spus foarte clar de la bun început că virusul Lucovid Orban omoară mai mult, decât COVID-ul. Ați omorât economia, toate firmele românești, ați lăsat românii cu rate la bănci și fără viitor. De 30 de ani nu v-ați schimbat deloc.

Cu asta vă ocupați dumneavoastră! Din bani publici, din Trezorerie, ați împrumutat UNIFARM-ul, Unifarm-ul a cumpărat și cumpără măști de la prietena dumneavoastră și prietenii dumneavoastră, pe care nu îi cunoașteți, că ați lucrat cu ei și la Primărie și la Ministerul Transporturilor, după care Unifarm-ul vinde Ministerului Sănătății cu 71% adaos. Curtea de Conturi a spus că Unifarm-ul vinde de obicei cu adaos de 12 la sută, iar prin această metodă s-a produs un prejudiciu de 2,87 milioane de euro. Asta se numește SPALARE DE BANI!”, a spus liderul Pro România, Victor Ponta.

Și președintele Organizației Județene Iași a Pro România, Sorin Iacoban, a lansat un atac virulent la adresa Guvernului liberal! „Doar noi cei de la Pro România am avertizat de la început că acest guvern liberal nu face altceva decât să dea tunuri pe seama poporului român! De aceea, președintele Victor Ponta a decis de la bun început să nu voteze niciodată acest Executiv! Cred ca instituțiile abilitate ale statului trebuie să se autosesizeze!”, a declarat și Sorin Iacoban, președintele Pro România Iași.

Unifarm sfidează o întreagă țară după scandalul de corupție: Noul șef a secretizat toate contractele de achiziții din pandemie

Noua conducere a Unifarm SA, reprezentată de Cornel Ionuț Ionescu, anunță că toate contractele încheiate pe timp de pandemie de către companie sunt „acte juridice de o complexitate și importanță deosebită” și, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial”, refuzând să le dea publicității, notează Mediafax.

Șeful interimar al Unifarm SA a fost solicitat să transmită în baza legii 544/2001 privind accesul informații de interes public toate contractele încheiate de instituția pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecție: măști, combinezoane, ochelari de protecție, ventilatoare, teste rapide/PCR, și să transmită publicului cine a încheiat respectivele contracte în numele Unifarm SA, data încheierii contractelor, cantitățile cuprinse în contracte, modalitatea de achiziție, valoarea totală a fiecărui contract și firmele de la care s-au contractat cât și cele care au livrat respectivele echipamente/produse de protecție împotriva pandemiei COVID-19. Însă actualul șef al Unifarm a refuzat.

Șeful Unifarm: Publicarea aduce atingere secretului comercial

Cornel Ionuț Ionescu susține că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „își produc efectele”, că o parte „au clauze de confidențialitate a informațiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfășurare”.

Mai mult, acesta arată că informațiile publice solicitate în bata legii „constituie informații ce privesc activitățile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.

Actualul șef al Unifarm susține că instituția sa nu se finanțează din fonduri publice, deși în urmă cu câteva luni susținea contrariul

Iar asta nu este totul. CN Unifarm SA arată, prin directorul său interimar, că în activitatea sa operațională, nu se finanțează din fonduri publice, deși potrivit legii și rapoartelor Curții de conturi este o persoană juridică română, cu capital integral de stat, sub autoritatea Ministerului Sănătății care este acționar al CN Unifarm SA. În plus, Guvernul României, adică statul român, a garantat o linie de credit de 1,15 miliarde lei (peste 250 de mii de euro) pentru CN Unifarm SA la Eximbank SA. Adrian Ionel, acum fost director general al Unifarm, îl contrazicea și el pe actualul director general interimar al Unifarm, Cornel Ionuț Ionescu, în 2 comunicate de presă postate chiar pe siteul instituției.

Ionel susținea în martie 2020, în timpul crizei pandemiei de COVID- 19, că din data de 16 martie 2020, ora 15.00, „Unifarm a fost capitalizată masiv de Guvern” iar după 3 zile acesta a anunțat, tot printr-un comunicat de presă, că „Unifarm SA i s-a încredințat de către statul român, în data de 16.03.2020, un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situația de urgență” și totul nu poate fi „irosit pe avansuri pentru importuri pentru care nu avem control în speranța că vom recupera acești bani”.

Șeful Unifarm: Contractele Unifarm SA fac obiectul mai multor dosare pe rolul DNA și al altor organe de urmărire penală

Noul șef al CN Unifarm susține în răspunsul public că este „încurcat” și de ancheta DNA. „În ceea ce privește caracterul nepublic al procedurii de urmărire penală, vă aducem la cunoștință faptul că CN Unifarm SA deține în acest moment o calitate procesuală în cadrul urmăririi penale ce face obiectul mai multor dosare pe rolul DNA, precum și al altor organe de urmărire penală. Urmărirea penală este, potrivit dispozițiilor Codului de procedură penală, o procedură nepublică iar contractele solicitate se află deja la dispoziția organelor de urmărire penală. Așadar, în momentul în care în cadrul dosarelor penale la care am făcut referire în cele de mai sus, se va pronunța o rezoluție definitivă, vă vom pune la dispoziție informațiile aferente (….).

Vă aducem la cunoștință imposibilitatea noastră de a vă furniza informațiile solicitate întrucât acestea nu constitutie informații de interes public, subscrisa fiind ținută atât de secretul comercial, dispozițiile în materia concurenței loiale clauzele de confidențialtate cât și de reglementările în materia procedurii de urmărire penală”, tramsmite noul șef al CN Unifarm SA, Cornel Ionuț Ionescu.

Curtea de Conturi: Unifarm are capital integral de stat, Ministerul Sănătății are calitatea de acționar la CN Unifarm SA

Numai că DNA l-a inculpat pe fostul șef al Unifarm, Adrian Ionel, acuzându-l de mai multe fapte de corupție, și anchetează Unifarm, tocmai pentru că CN Unifarm SA este, potrivit legii, o persoană juridică română, cu capital integral de stat, având forma juridică de societate pe acțiuni, își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu actul constitutiv iar autoritatea publică tutelară, respectiv Ministerul Sănătății, care are calitatea de acționar la Compania Națională „Unifarm” SA, are competențele prevăzute de Legea societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, de OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și de alte reglementări legale în materie, potrivit raportului Curții de Conturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *