Prima pagină » International » Liderii europeni reacționează la atacul terorist de la Viena: „Suntem mai puternici decât ura și teroarea“

Liderii europeni reacționează la atacul terorist de la Viena: „Suntem mai puternici decât ura și teroarea“

03 nov. 2020, 14:16,
Cristian ZAVASTIN în International

Liderii europeni reacționează la atacul terorist la Viena ce a avut loc în noaptea de luni spre marți la Viena.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel condamnă atacul terrorist care a avut loc, luni seară, în centrul oraşului Viena.

„Sunt şocată şi profund îndurerată de atacul brutal care a avut loc în Viena. Gândurile mele se îndreaptă spre familiile victimelor şi poporul austriac. Europa este alături de Austria. Suntem mai puternici decât ura şi teroarea”, a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Emmanuel Macron: „Nu vom ceva în faţa nimănui!“

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a exprimat „şocul şi tristeţea” după atacul din capitala Austriei.

„Noi, francezii, suntem la fel de şocaţi şi trişti ca austriecii după atacul din Vienna. După Franța, o altă ţară prietenă este sub atac. Aceasta este Europa noastră. Duşmanii noştrii trebuie să ştie cu cine au de a face. Nu vom ceva în faţa nimănui”, a scris preşedintele Franţei pe Twitter.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a scris, pe Twitter, un mesaj prin care condamnă atacul.

„Europa condamnă vehement acest act laş care încalcă valorile umane. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi locuitorii oraşului Viena în noaptea acestui atac teribil. Suntem alături de Austria”, a scris pe Twitter şi Charles Michel.

Klaus Iohannis: „Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce!“

Și președintele Klaus Iohannis a condamnat imediat atacul terorist care a avut loc la Viena.

Vești îngrozitoare de la Viena în această seară. Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați ai victimelor. România este solidară cu Austria”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a reacționat dur după atacul terrorist de la Viena. Minţile teroriste trebuie oprite, iar noi avem obligaţia să acţionăm unitar pentru a împiedica aceste crime diabolice, scrie preşedintele PMP pe pagina sa de Facebook.

„Atacul de la Viena ne-a şocat pe toţi! Minţile teroriste trebuie oprite, iar noi avem obligaţia să acţionăm unitar pentru a împiedica aceste crime diabolice”, susține Eugen Tomac.

Atac terorist în inima Vienei

Capitala Austriei a fost lovită luni seară de un atac terorist concertat, în mai multe zone din oraș.

Bărbaţii înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate, întrucât mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile asupra centrului Vienei, comise luni seară şi pentru care ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut care a fost împuşcat de poliţişti, a declarat şeful poliţiei din capitala austriacă marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

În momentul atacului, străzile erau foarte aglomerate – mulți oameni profitând de temperaturile blânde și ieșind în la restaurantele și barurile din zonă.

Au fost vizate „șase locuri diferite”, a spus poliția, toate în imediata apropiere a Seitenstettengasse: Morzinplatz, Salzgries, piața cărnii, piața fermierilor și Graben.

La fața locului, forțele de poliție s-au mobilizat în număr mare pentru a asigura perimetrul, a remarcat un fotograf AFP, în timp ce trecătorii fugeau. La scurt timp după aceea, spectatorii Operei au părăsit sub escortă spectacolul, ultimul înainte de lockdown-ul impus de pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *