Liderii coaliției pro-europene au continuat astăzi discuțiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate și predictibilitate României, luând act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă și responsabilă în raport cu momentul prin care trece România, se arată într-un comunicat remis presei
„În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui „to do list” fără a fi și argumentat în cadrul coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”.
Formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament
Cu toate acestea, Coaliția pro-europeană va trata cu seriozitate toate punctele transmise. În acest sens, una dintre priorități este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susținute de o majoritate puternică și alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale imediat după instalarea în funcție a noului Guvern. De asemenea, toate formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri.
Prioritatea momentului este ca România să fie o țară guvernată, stabilă și predictibilă, iar acest lucru cere maturitate și rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament și a unui nou Guvern.
În plus, liderii coaliției pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”, este comunicatul transmis de liderii coaliției pro-europene.
USR solicită partidelor pro-europene să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis când i se încheie mandatul și dă ultimatum până luni coaliției pentru acceptarea unor măsuri, între care: adoptarea bugetului, demiterea șefului AEP și a șefilor serviciilor, a anunțat Elena Lasconi.
Impas la împărțirea portofoliilor din Guvern
Discuțiile pentru formarea viitorului guvern s-au împotmolit miercuri seară după ce liderii PSD, PNL și UDMR au deschis negocierile privind alocarea ministerelor, au declarat surse politice pentru Știripesurse.ro.
Inițial, repartizarea portofoliilor s-a realizat astfel: PSD – 7 ministere, PNL – 4 ministere, USR – 3 ministere, UDMR – 2 ministere. După ce USR a părăsit miercuri discuțiile spunând că va intra la guvernare doar dacă le sunt acceptate 8 puncte programatice, liderii celorlalte partide au continuat discuțiile despre împărțirea ministerelor fără să ia în calcul USR-ul despre care aceștia consideră că mai degrabă vor rămâne în opoziție.
Liderii PSD au solicitat ca, în configurația fără USR, să primească 9 ministere, PNL a solicitat 5 ministere, iar UDMR dorește 3 ministere, astfel că discuțiile au intrat în impas. Chiar dacă liderii UDMR s-au declarat dispuși să participe în viitorul guvern și dacă vor rămâne cu două ministere, totuși PSD și PNL nu au reușit să ajungă la consens pe împărțirea ministerelor rămase, au precizat sursele citate.Viitorul guvern va conține un număr redus de 16 ministere, iar numărul secretarilor de stat se va reduce cu 50%, conform deciziilor asumate de viitoarea coaliție.
Ai ca ati inebunit si voi ! , ‘liderii partidelor proeuropene ‘ , adica ceilalti nu sunt europeni ?, adica noi nu suntem europeni?, opozitia este proasiatica ?