Prima pagină » International » Lideri europeni cer Chinei retragerea legii securității în Hong Kong
Lideri europeni cer Chinei retragerea legii securității în Hong Kong

Lideri europeni cer Chinei retragerea legii securității în Hong Kong

07 iul. 2020, 15:47,
BZI.ro, în International

Lideri europeni cer Chinei retragerea legii securității în Hong Kong. Șefii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut Beijingului retragerea legii controversate privind securitatea în Hong Kong şi s-au declarat profund îngrijoraţi de erodarea libertăţilor fundamentale în fosta colonie britanică.

”În virtutea legii aprobate de legislativul Chinei în mai, Beijingul va avea noi puteri pentru a impune sentinţe, inclusiv închisoarea pe viaţă. Acest fapt reprezintă un atac direct asupra gardului de autonomie ridicat al oraşului, contravine libertăţilor care au fost garantate de principiul „o ţară, două sisteme” şi este o încălcare a Declaraţiei comune sino-britanice şi a Convenţiei internaţionale privind drepturile politice şi civile”, se arată în comunicatul publicat după o şedinţă a Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice europarlamentare).

Lideri europeni cer Chinei retragerea legii securității în Hong Kong: Eliberarea protestatarilor

Parlamentarii europeni susțin că sunt solidari cu oamenii din Hong Kong care au protestat paşnic. Aceștia au solicitat eliberarea imediată şi retragerea tuturor acuzaţiilor contra persoanelor arestate pentru exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare după începerea protestelor democratice în 2019. Acest apel include eliberarea imediată a librarului Gui Minhai, cetăţean suedez, care a fost arestat arbitrar.

”Cerem Chinei să retragă această lege, care violează angajamentele făcute cetăţenilor din Hong Kong în virtutea legii fundamentale din Hong Kong şi încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei. Ea afectează în mod clar poziţia Chinei în cadrul comunităţii internaţionale. Uniunea Europeană este întotdeauna deschisă pentru dialog cu guvernul din Hong Kong şi cu China pe acest subiect, dar impunerea acestei legi este inacceptabilă şi de maximă îngrijorare şi, în absenţa vreunui progres, UE va lua în considerare adoptarea unor măsuri adecvate în această privinţă”, mai spun liderii grupurilor politice din PE.

Ce efecte a avut noua lege

Parlamentul Chinei a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a reacționat dur la decizia Chinei de a introduce această lege, fapt ce a dus la la retragerea cărţilor din Hong Kong care ar putea încălca legea privind securitatea naţională.

„Când cerneala este încă proaspătă pe legea represivă privind securitatea naţională, autorităţile locale – într-un act orwellian – au înfiinţat deja un Birou de securitate naţională, au început să ridice cărţile critice la adresa PCC (Partidul Comunist Chinez) de pe rafturile bibliotecilor, să suprime sloganurile politice şi cer acum şcolilor să impună cenzura”, a declarat Mike Pompeo.

După adoptarea legii, mai multe organizații de activism pro-democrație au anunțat că își sistează operațiunile în Hong Kong, dar că își vor continua activitatea în afara granițelor sale. Poliția a făcut și primele arestări după intrarea în vigoare a legii. Un bărbat a fost reținut pentru că ținea în mâini un steag al independenței metropolei.

Legea securităţii naţionale la Hong Kong a fost denunţată de mai mult țări drept o tentativă de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică.

TikTok a anunțat că-și va opri activitatea în Hong Kong, alăturându-se altor mari companii tech care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la controversata lege a securității naționale, scrie CNN. Anunțul a vebit după ce Facebook, Twitter și Google au declarat că vor întrerupe colaborarea cu autoritățile din Hong Kong, privind informațiile utilizatorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *