Prima pagină » Local » Licitația pentru restaurarea unei clădiri monument istoric din Iași a fost anulată! Proiectul valora peste 9,3 milioane de lei – FOTO

Licitația pentru restaurarea unei clădiri monument istoric din Iași a fost anulată! Proiectul valora peste 9,3 milioane de lei – FOTO

20 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Licitația pentru restaurarea unei clădiri monument istoric din Iași a fost anulată. Este vorba despre lucrările de la Casa Roset – Catargiu, din comuna Răducăneni

Institutul Național al Patrimoniului a publicat licitația în valoare de peste 9 milioane de lei pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Instituția căuta firme pentru restaurarea unui important monument istoric, însă procedura a fost anulată.

Licitația pentru restaurarea unei clădiri monument istoric din Iași a fost anulată

A doua încercare a Institutului Național al Patrimoniului de căutare a unei firme care să restaureze, consolideze și să pună în valoare monumentul istoric Casa Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni, județul Iași, a eșuat. Niciun constructor nu a fost interesat de contractul în valoare de 9.300.218,33 lei, fără TVA.

„Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se arată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Casa Roset-Catargiu, situată la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași, în comuna Răducăneni, ar fi trebuit să intre într-un amplu proces de consolidare, restaurare și punere în valoare.

„Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistență, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbușirii. În anul 2008 a fost întocmită o Expertiză Tehnică privind posibilitățile de reabilitare «Conac Casa Roset Catargiu» și schimbare de destinație care a primit avizul favorabil al Direcției Județene de Cultură Iași. În această expertiză se menționează că în anul 1970, versantul pe care este amplasată clădirea, a început să prezinte mișcări, alunecări, care au produs deplasări din amonte în aval, către drumul sătesc comunal numărul 3141. Mișcările au continuat să se dezvolte, ceea ce a impus strămutarea locatarilor din zonă. Din acest motiv, în anul 1984 Spitalul de Psihiatrie a fost evacuat din această clădire”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație.

După finalizarea lucrărilor, clădirea monument istoric va găzdui Clubul Copiilor din comuna Răducăneni

Potrivit informațiilor publicate, în urma proiectului de restaurare, clădirea monument istoric ar fi trebuit să găzduiască Clubul Copiilor din comuna Răducăneni, care trebuia să funcționeze sub coordonarea Palatului Copiilor din Iași.

„Comuna Răducăneni își dorește relocarea în această clădire a Clubului Copiilor, care funcționează sub coordonarea palatului Copiilor Iași. Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale, ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și a altor vizitatori. Accesul principal în clădire se va face prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scărilor principale exterioare, prin poticul restaurat. În cadrul amenajărilor de incintă, se propune remodelarea aleilor, astfel încât să fie facilitată deplasarea persoanelor cu dizabilități”, se mai arată în documentele publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Licitația pentru restaurarea unei clădiri monument istoric din Iași a fost anulată. Niciun constructor nu a fost interesat de contractul de peste 9 milioane de lei.

Comentarii
  • ,,-Când am mai făcut noi proiecte bune , băi Vasile?
    Noi le facem doar pe hârtie” Las Fierbinți
    Evaluarea proiectelor este o problemă națională,nu mai avem specialiști în partea trhnico-economică .
    Ar fi soluții dar politicul nu este interesat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *