Licitația pentru construirea autostrăzii A8 pe tronsonul Târgu Frumos – Lețcani ar putea fi anulată după ce austriecii de la Strabag au contestat procedura
Deși firma a contestat licitația încă de pe data de 16 aprilie 2025, recent, a fost publicat și documentul cu detaliile despre neregulile reclamate. În principal, austriecii de la Strabag cer anularea unor răspunsuri oferite de CNAIR în urma unor cereri de clarificare. În prezent, procedura de licitație este suspendată.
Licitația pentru construirea autostrăzii A8, Târgu Frumos – Lețcani, ar putea fi anulată? Totul depinde de răspunsul oferit de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor
Pe data de 7 februarie 2025, Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții, procedura de licitație; firmele interesate puteau depune ofertele financiare până la data de 24 aprilie 2025. Contractul are ca obiect „Proiectare și execuție Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, Tronson 2 – Târgu Frumos – Lețcani”. Valoarea acestuia este estimată la 6,515 miliarde de lei, fără TVA. Însă, între timp, pe data de 16 aprilie 2025, austriecii de la Strabag au contestat procedura. Deși, în mod normal, contestațiile sunt publicate imediat, de această dată, documentul a fost publicat pe SEAP de abia pe data de 23 aprilie 2025.
Astfel, în cadrul contestației trimise de către Strabag către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), sunt prezentate mai multe motive pentru care austriecii cer revizuirea documentației de atribuire și prelungirea termenului de depunere a ofertelor.
„Termenul de depunere a ofertelor nu este realist, posibil a fi respectat, și este, în mod evident, insuficient. Astfel, cum am menționat, vom demonstra pe larg, în cadrul prezentei contestații, cele 233 de răspunsuri la solicitările de clarificare publicate de către Autoritatea Contractantă, în data de 01.04.2025; denotă încălcări ale dispozițiilor legale și ale principiilor care guvernează legislația achizițiilor publice. Dincolo de conținutul efectiv al răspunsurilor, trebuie să subliniem că, raportat doar la numărul impresionant de răspunsuri și de aspecte indicate în cadrul acestora, considerăm că, în mod legal, s-ar fi impus, în mod evident, stabilirea unui nou termen de depunere a ofertelor, care să fie suficient pentru ca ofertanții să poată integra aceste răspunsuri în cuprinsul ofertelor ce urmează să le întocmească”, se arată în contestația depusă de Strabag.
Menționăm că proiectul prevede construirea a 33 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 7,8 kilometri; vor mai fi construite 2 tunele și 3 noduri, unul la Podu Iloaiei, unul la Lețcani, un altul la drumul de legătură cu DN 28. Autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii, va fi construită pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Frumos – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde se va face joncțiune cu autostrada A3.
Strabag acuză Compania Națională de Investiții Rutiere că a modificat documentația de atribuire în mod ilegal
În contestația redactată în 55 de pagini, austriecii de la Strabag acuză Compania Națională de Investiții Rutiere că a modificat documentația de atribuire într-un mod ilegal și total netransparent.
„Așa cum urmează să demonstrăm prin răspunsurile comunicate, Autoritatea Contractantă (n.r. – Compania Națională de Investiții Rutiere) modifică documentația de atribuire, încalcă dispozițiile legale imperative, nu oferă clarificări concludente și transparente, cât și, totodată, oferă unele răspunsuri contradictorii. Practic, răspunsurile date de către Autoritate pun potențialii ofertanți în imposibilitatea de a-și întocmi ofertele financiare până la termenul-limită prevăzut, respectiv 24 aprilie 2025, alegerea Autorității Contractante de a nu extinde termenul-limită de depunere a ofertelor fiind astfel nerezonabilă și vătămătoare pentru toți operatorii economici interesați de participarea la Procedura de Atribuire”, au mai precizat austriecii de la Strabag în documentele depuse.
Mai mult, Strabag precizează și faptul că Autoritatea Contractantă – în acest caz, Compania Națională de Investiții Rutiere – nu s-a limitat în a publica răspunsurile la clarificări, ci a procedat și la comunicarea unor noi documente. Aceste documente trebuiau analizate, în integralitate, de firmele interesate să depună ofertele în cadrul procedurii, însă, din cauză că termenul de depunere nu a fost prelungit, firmele nu se puteau încadra în timp.
Rămâne de văzut ce va decide Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și dacă licitația pentru construirea autostrăzii A8, Târgu Frumos – Lețcani, va fi anulată și republicată sau dacă doar termenul de depunere a ofertelor va fi prelungit.
Ce prostie! Cum să fie anulată licitația când e clar din tot ce scriu austriecii acolo ca e făcută contestația ca să tragă de timp să își poată depune oferta…
Să lase firmele românești să mânânce o bucată de pâine, nu doar austriecii, turcii și italienii.