Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Lichenul plan. Cauze, simptome si tratament
Lichenul plan. Cauze, simptome si tratament

Lichenul plan. Cauze, simptome si tratament

06 nov. 2011, 14:08,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:7715;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Lichenul plan este o afectiune tegumentara si mucoasa, de etiologie necunoscuta, considerata o stare premaligna. Lichenul plan are o prevalenta situata intre 0, 5 – 2%. Apare mai frecvent la sexul feminin, la persoanele adulte si se asociaza frecvent cu alte leziuni autoimune.

Cauze
Exista mai multi agenti etiologici studiati:

– lichenul plan care apare dupa administrarea de anumite medicamente – betablocante, antiinflamatoare nesteroidiene, antimalarice de sinteza, sarurile de aur;

– lichenul plan bucal care apare ca reactie la materialele dentare – aliaje dentare, amalgame, composite;

– lichenul plan se poate intalni in diverse afectiuni generale, cum ar fi diabetul zaharat, hepatitele cronice, afectiuni autoimune (lupus eritematos, colita ulcerativa);

– lichenul plan apare mai frecvent dupa transplantele medulare – ca o reactie in boala grefa contra gazda – celulele imunitare active ale grefei pot induce leziuni la nivelul gazdei;

– lichenul plan idiopatic – nu se cunoaste cauza, apare mai frecvent dupa stress sau socuri emotionale puternice.

Simptome
Lichenul plan se caracterizeaza prin lezarea celulelor bazale ale epidermului. Acest proces patogenic se realizeaza prin intermediul unei reactii imune celulare, in care sunt implicate macrofagele, limfocitele T si celulele Langerhans.

Se considera ca evenimentul primar este determinat de modificarile configuratiei antigenice a celulelor bazale, cu aparitia unei secretii anormale de citokine, care determina activarea sistemului imun celular cu apoptoza si liza celulara la nivelul stratului bazal.

Lichenul plan cutanat – apare mai frecvent la nivelul membrelor si trunchiului, mai ales pe zonele flexoare. Se caracterizeaza prin aparitia unor papule de culoare roz, violacee sau brune, de mici dimensiuni, care dupa disparitie pot lasa zone pigmentate.

Lichenul plan bucal prezinta mai multe forme clinice:

leziuni cheratozice: sub forma de papule (de dimensiuni mici, 1 – 2 millimetri in diametru, pot fi diseminate sau grupate), sub forma de retele (care pot fi mai laxe sau mai dense), placarde (placi cheratozice de intindere variabila, albe, cu suprafata neteda sau rugoasa, reliefate sau plate). Leziunile keratozice apar mai frecvent la nivelul mucoasei jugale si limbii.

leziuni atrofice: epiteliul este subtiat. Daca atrofia apare la nivelul gingiei fixe determina aparitia unei entitati clinice particulare numita gingivita descuamativa. La nivelul limbii atrofia determina distrugerea papilelor linguale.

leziunile erozive sau ulcerative: sunt cauzate de necroza epiteliului, apar mai frecvent pe mucoasa jugala posterioara sau la nivelul limbii.

leziunile buloase: bulele sunt intalnite rar pentru ca se sparg rapid.

Lichenul plan bucal se caracterizeaza prin aparitia mai multor leziuni – aspect polimorf. Aceste leziuni simuleaza alte afectiuni de mucoasa cum ar fi eritroplazia sau leucoplazia, carcinomul oral. Leziunile se modifica in timp.

In majoritatea cazurilor leziunile sunt simetrice si apar mai ales la nivelul mucoasei jugale. Urmatorul loc ca frecventa de aparitie a leziunilor este limba, dupa care urmeaza gingia si mucoasa labiala. Lichenul plan cauzat de medicamente afecteaza mai ales mucoasa buzelor. Leziunile de lichen plan se pot suprainfecta cu candida.

Leziunile keratozice sunt asimptomatice, de cele mai multe ori. Formele acute de lichen plan, cu ulceratii si eroziuni determina senzatie dureroasa, mai ales la alimentatie.

La examenul histopatologic se constata hiperkeratoza a stratului superficial, infiltrat celular mai ales cu macrofage si limfocite T, fara afectarea corionului. Jonctiunea dintre epiteliu si tesutul conjunctiv subiacent este modificata.

Lichenul plan bucal este considerat o afectiune cu potential de malignizare. potentialul de malignizare este variabil, in functie de studiul citat (1 – 15 %).

Tratamentul lichenului plan
Deoarece in majoritatea cazurilor de lichen plan cauza este necunoscuta, tratamentul este de multe ori ineficient. Lichenul plan are o evolutie cronica, rezistenta la tratament. Prognosticul cel mai favorabil este la tineri.

Exista mai multe clase de medicamente folosite:

– corticoterapia – pe cale generala sau locala, in asociere cu un tratament antifungic (pentru ca corticoterapia predispune la aparitia infectiilor fungice)

– tratamentul imunosupresor – cel mai folosit medicament este ciclosporina sau tacrolimus (care este un medicament imunosupresor administrat topic)

– derivati de vitamina A – au rol de reglare a keratinizarii si imunomodulator. Se administreaza local.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Cine va fi noul Papă? Previziunile ChatGPT privind viitorul lider al Bisericii Catolice
Playtech.ro
Horoscopul zilei de joi. Zodia care are un curaj extraordinar, multe se vor schimba
observatornews.ro
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Produsul la mare căutare, interzis în România de la 1 iulie 2025
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Gino Iorgulescu a dat toate detaliile despre cearta cu Olăroiu: „Necazul în care ne-a băgat Mario costă imens”
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
Dailybusiness.ro
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
RomaniaTV
Cutremur în România! A demisionat Isărescu!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul CCR după ce George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 mai 2025
08 mai 2025