Liderii lberalii vorbesc din nou de starea de urgență. Astfel, România ar putea reveni la starea de urgență dacă lucrurile scapă de sub control în ceea ce privește numărul de infectări cu coronavirus. Declarația a fost făcută de liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. Acesta a acuzat opoziția că a instigat populația să nu respecte deciziile luate de Guvern.
„În România, în perioada asta, a existat o majoritate parlamentară care a persiflat existența virusului Covid-19, că a existat aceeași majoritate care practic a incitat pentru nerespectarea măsurilor dispuse de Guvern, propuse de specialiștii în materie”, a spus Daniel Fenechiu.
Liberalii vorbesc din nou de starea de urgență: „Nu vă îndoiți că Guvernul va lua măsurile de rigoare!“
Liderul senatorilor PNL a avertizat că dacă numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 și numărul de decese cauzate de coronavirus vor crește, atunci se va reveni la starea de urgență.
„În situația în care cu adevărat lucrurile vor redeveni grave, nu vă îndoiți că Guvernul va lua măsurile de rigoare. Nu exclud posibilitatea ca, dacă lucrurile scapă de sub control, să avem o nouă stare de urgență”, a precizat Daniel Fenechiu.
Semnal de alarmă tras de Raed Arafat
Dr. Raed Arafat consideră că sunt suficiente semnale de alarmă cu privire la situația COVID-19 din România. Șeful DSU susține că nu se poate pronunța încă legat de posibilitatea ca țara noastră să revină la starea de urgență.
„La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini.
Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a mai precizat că mai există și alte probleme, una dintre ele fiind detașarea medicilor. Potrivit aecstuia, se face tot posibilul pentru a salva cât mai mulți pacienți.
„Avem și alte probleme. Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a adăugat Arafat.
Pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru instituirea stării de urgență, care a fost prelungită cu încă o lună. În această perioadă au fost date 12 ordonanțe militare severe. Aceste ordonanțe date au restrțicionat libera circulație și dreptul la educație pentru mai multe persoane. După două luni de restricții dure impuse, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu cea de alertă, însă nu se știe în acest moment pentru cât timp.
În urmă cu câteva zile, primarul Belgradului a instituit starea de urgență, iar președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat, deja, restricții pentru baruri, cluburi de noapte și adunări publice. Au voie cel mult 500 de persoane în aer liber și 100 în săli.
De asemenea, purtarea măștii în spații închise este obligatorie în Serbia. Țara vecină a trecut de la măsuri stricte de carantină, impuse de Guvern în primăvară, la ridicarea aproape completă a restricțiilor.