Prima pagină » Actualitate » Liberalii, băgați în ședință de Klaus Iohannis: Puși de președinte să formeze Guvernul

Liberalii, băgați în ședință de Klaus Iohannis: Puși de președinte să formeze Guvernul

08 dec. 2020, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Liberalii sunt băgați în ședință de președintele Klaus Iohannis matți, 8 decembrie. Dimineață va avea loc o şedinţă pentru a discuta strategia de negociere pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi implicit a noului Guvern, iar după-amiază, liderii liberali urmează să discute cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa conducerii PNL este programată la ora 10:00 şi are loc în contextul în care liderul partidului, Ludovic Orban, a demisionat de la conducerea Executivului. Preşedintele Klaus Iohannis îi așteaptă după-amiază la Cotroceni pentru formarea Guvernului.

„Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România”, a declarat Ludovic Orban după ce și-a anunțat demisia din funcția de premier.

Klaus Iohannis: „Partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate“

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în prima sa reacţie după alegerile parlamentare, că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri. Președintele a interpretat rezultatele după cum îi convine, spunând că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

„Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice.

Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a menționat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis apelează la UDMR pentru a forma Guvernul

Se pare că președintele Klaus Iohannis l-a sunat pe Kelemen Hunor.

Conform informațiilor furnizate de senatorul Cseke Attila, șeful statului l-a sunat pe Kelemen Hunor. Printre subiectele discutate a fost demisia lui Ludovic Orban.

„Pot să vă confirm că a fost azi o discuție între președintele Iohannis și președintele Kelemen Hunor”, a declarat Cseke Attila.

De asemenea acesta a menționat că pe lângă discuțiile purtate cu național liberalii, UDMR-ul nu a avut niciun alt dialog după alegeri. În legătură cu demisia lui Ludovic Orban, Cseke Attila a afirmat că „un act de responsabilitate, de normalitate politică”. Totuși, gestul președintelui este unul neașteptat. Implicarea sa și faptul că indirect preia rolul primului ministru de a forma o coaliție de partide cu care să formeze guvernul, sunt neconstituționale.

Conform constituției, prim ministrul este cel care conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. În situația actuală, rolul președintelui este acela de a numi un premier interimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024