Prima pagină » Actualitate » Lia Olguța Vasilescu, reacție la anunțul Ralucăi Turcan: „Al doilea ministru PNL care n-a citit Legea pensiilor!“

Lia Olguța Vasilescu, reacție la anunțul Ralucăi Turcan: „Al doilea ministru PNL care n-a citit Legea pensiilor!“

15 ian. 2021, 11:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, reacționează la anunțul actualului ministru, Raluca Turcan, care a spus că își dorește o recalculare a pensiilor și o eliminare a inechităților.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că Raluca Turcan nu a citit Legea pensiilor și face confuzii grave în acest domeniu.

„Al doilea ministru care nu a citit legea pensiilor! Al doilea ministru care face confuzie între Legea pensiilor publice și celelalte legi care privesc pensiile speciale, de serviciu etc! Al doilea ministru care vorbește de inechitățile din legea pensiilor fără să înțeleagă că INECHITĂȚILE NU POT FI ELIMINATE DACĂ NU SE APLICĂ NOUA FORMULĂ DE CALCUL, adică dacă nu se recalculează TOATE PENSIILE PUBLICE, adică 5 milioane de dosare, nu 20 de mii, pe VPR“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu: „E o problemă cu pensiile speciale!“

Fostul ministru al Muncii este de părere că singura problem este cea legată de pensiile special, pe care Guvernul Coaliției de Dreapata ar trebui să le elimine, așa cum a promis.

„Doamna Turcan, e simplu! E o problemă cu pensiile speciale! Eliminați-le, așa cum ați promis! Dar nu le amestecați cu pensiile publice! Legea noastră prevede că toate inechitățile se elimină (între femei și bărbați, între cei care au cotizat la fel, dar au ieșit în ani diferiți la pensie, între cei care au lucrat 35 de ani și cei care au lucrat doar 10 ani, dar care acum sunt toți la nivelul pensiei minime), cu condiția să SE RECALCULEZE pensiile în baza noii formule… Cereți simulările și o să înțelegeți! Sper! În rest, văd că nu vă riscați nici măcar să spuneți că pensiile vor crește cu 3 la sută!

L.E. Spuneți că am mințit și nu aveam de gând să creștem pensiile cu 40 la sută! Uitând să menționați că noi le-am crescut cu 60 la sută, în timp ce eram la guvernare, prin creșterea punctului de pensie, eliminarea impozitului la pensiile sub 2.000 de lei, scăderea impozitului de la 16 la 10 la sută la pensiile peste 2.000 de lei și eliminarea CASS din TOATE pensiile!”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan: „Acea majorare a pensiilor cu 40%…o iluzie”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că sistemul de pensii din România nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Acest fapt ar pune la grea încercare casele de pensii, deoarece vorbim despre aproape 5 milioane de pensii.

„În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi reclaculate de azi pe mâine.

Și, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistemul caselor de pensii, plus echipamente și softuri care să facă compatibile bazele de date”, a spus Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *