Prima pagină » National » Lia Olguţa Vasilescu: „Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie”
Lia Olguţa Vasilescu:

Lia Olguţa Vasilescu: „Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie”

17 ian. 2021, 21:09,
în National

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii şi actual primar al Craiovei, a arătat că procesul de recalculare a pensiilor trebuia să înceapă în urmă cu un an, la 1 ianuarie 2020.

„În niciun caz nu am împins creşterea de 40% în anul electoral 2020, ştiind că nu vom mai fi la guvernare”, a spus Vasilescu, arătând că dincolo de creşterea punctului de pensie, procesul de recalculare trebuia să elimine inechităţile din sistem.

„Există la ora actuală oameni care au muncit 30 de ani şi primesc pensie minimă. Ce trebuia să se întâmple: de la 1 ianuarie 2020 până în septembrie 2020 ar fi trebuit să se facă recalcularea a 5 milioane de pensii. Când am plecat de la guvernare, softul de recalculare era în licitaţie. Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie. Nu s-a recalculat nici măcar unul. De ce? Întrebaţi-i pe ei”, a indicat Vasilescu spre fostul guvern Orban, la Antena 3.

Punctul de pensie ar fi trebuit să crească la valoarea de 1.775 lei, corespunzător unei majorări de 40%, în 2020. În 2021, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 1.875 de lei, a reamintit fostul ministru.

Lia Olguța Vasilescu, reacție la anunțul Ralucăi Turcan: „Al doilea ministru PNL care n-a citit Legea pensiilor!“

Fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, reacționează la anunțul actualului ministru, Raluca Turcan, care a spus că își dorește o recalculare a pensiilor și o eliminare a inechităților.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că Raluca Turcan nu a citit Legea pensiilor și face confuzii grave în acest domeniu.

„Al doilea ministru care nu a citit legea pensiilor! Al doilea ministru care face confuzie între Legea pensiilor publice și celelalte legi care privesc pensiile speciale, de serviciu etc! Al doilea ministru care vorbește de inechitățile din legea pensiilor fără să înțeleagă că INECHITĂȚILE NU POT FI ELIMINATE DACĂ NU SE APLICĂ NOUA FORMULĂ DE CALCUL, adică dacă nu se recalculează TOATE PENSIILE PUBLICE, adică 5 milioane de dosare, nu 20 de mii, pe VPR“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu: „E o problemă cu pensiile speciale!“

Fostul ministru al Muncii este de părere că singura problem este cea legată de pensiile special, pe care Guvernul Coaliției de Dreapata ar trebui să le elimine, așa cum a promis.

„Doamna Turcan, e simplu! E o problemă cu pensiile speciale! Eliminați-le, așa cum ați promis! Dar nu le amestecați cu pensiile publice! Legea noastră prevede că toate inechitățile se elimină (între femei și bărbați, între cei care au cotizat la fel, dar au ieșit în ani diferiți la pensie, între cei care au lucrat 35 de ani și cei care au lucrat doar 10 ani, dar care acum sunt toți la nivelul pensiei minime), cu condiția să SE RECALCULEZE pensiile în baza noii formule… Cereți simulările și o să înțelegeți! Sper! În rest, văd că nu vă riscați nici măcar să spuneți că pensiile vor crește cu 3 la sută!

L.E. Spuneți că am mințit și nu aveam de gând să creștem pensiile cu 40 la sută! Uitând să menționați că noi le-am crescut cu 60 la sută, în timp ce eram la guvernare, prin creșterea punctului de pensie, eliminarea impozitului la pensiile sub 2.000 de lei, scăderea impozitului de la 16 la 10 la sută la pensiile peste 2.000 de lei și eliminarea CASS din TOATE pensiile!”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *