Lia Olguța Vasilescu, despre majorarea pensiilor: „Astăzi se finalizează cea mai amplă operaţiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani.”
Joi, Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD, a anunțat că partidul a reușit să strângă peste 800.000 de semnături, în cadrul unei petiții menite să solicite creșterea punctului de pensiue cu 40%, așa cum prevede legea.
Lia Olguța Vasilescu, despre majorarea pensiilor: „Astăzi se finalizează cea mai amplă operaţiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani.”
Vasilescu anunță că această acțiune este cea mai amplă în ceea ce privește drepturile pensionarilor din ultimii 30 de ani. În total au fost strânse 803.640 cu efortul susținut al voluntarilor și membrilor din toată țara.
„Astăzi se finalizează cea mai amplă operaţiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani. În doar o lună şi jumătate, împreună cu voluntari din toată ţara, membrii organizaţiei de pensionari din PSD au reuşit să strângă 803.640 de semnături pentru petiţia pentru respectarea creşterii punctului de pensie”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.
De asemenea, aceasta a mai adăugat că întreaga operațiune ar putea fi în pericol, din cauza adoptării unei ordonanțe de urgență în cursul zilei de vineri.
„Vreau să atenţionăm Guvernul să ţină cont de aceste sute de mii de semnături care au fost date de pensionarii din ţară în ultima lună şi jumătate. Atenţionăm Guvernul că de la 1 ianuarie ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor celor cinci milioane de dosare de pensiei, pentru elimitarea tuturor inechităţilor din sistem. Până la data de azi nu s-a calculat niciun dosar, ceea ce ne face să credem că din nou legea nu va fi respectată de Guvern”, a afirmat Vasilescu.
Deputatul PSD a mai expus ideea că acest procent de 40% are mari șanse să fie respins de către Parlament.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii a afirmat că existăcertitudinea ca pensiile să se mărească de la 1 septembrie, neprecizând un procent. Totodată, s-au anunțat mai multe scenarii pentru această acțiune.
Românii pot cumpăra vechime pentru pensie. Cât costă un an
Ministerul Muncii a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a-i ajuta pe românii care nu au contribuit destui ani în sistemul public pentru a ieşi la pensie de drept.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se va realiza într-o singură tranşă sau eşalonat, în mai multe tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.
Pentru a putea calcula corect contribuţiile care ar putea fi plătite este necesară prezentarea nivelului salaiului minim brut din fiecare an şi contribuţia pentru pensii care se plătea atunci.
Beneficiarii noii legi
Noua lege este aplicabilă doar persoanelor care nu sunt pensionare, care pot efectua plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult şase luni şi care, în momentul în care contractul va fi încheiat, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Care sunt condiţiile pentru cumpărarea vechimii
Printre condiţii, se numără faptul că persoana în cauză nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia. În altă ordine de idei, cetățeanul trebuie să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii şi la data încheierii contractului de asigurare socială să nu fi avut calitatea de pensionar, potrivit autorităților.
Aşadar, persoanele care vor să iasă la pensie şi nu îndeplinesc numărul de ani necesar îşi pot recupera această perioadă de şase ani, cumpărând vechime până la data de 1 septembrie 2021.
Puteți citi mai multe aici!