Prima pagină » Local » Leziunile cutanate se pot număra printre simptomele infectării cu coronavirus! De la debutul pandemiei COVID-19, lista sechelelor, dar și a simptomelor bolii s-a diversificat
Leziunile cutanate se pot număra printre simptomele infectării cu coronavirus! De la debutul pandemiei COVID-19, lista sechelelor, dar și a simptomelor bolii s-a diversificat

Leziunile cutanate se pot număra printre simptomele infectării cu coronavirus! De la debutul pandemiei COVID-19, lista sechelelor, dar și a simptomelor bolii s-a diversificat

30 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Leziunile cutanate alături de alte simptome specifice infecției cu noul coronavirus sunt întâlnite la ieșenii declarați pozitivi. Atât simptomele, cât și sechelele unui episod COVID-19 s-au diversificat. Nu s-a stabilit însă cu certitudine dacă aceste leziuni pot fi asociate direct infecției cu coronavirus sau sunt o consecință

Debutul pandemiei COVID-19 a pus mii de medici în postura de a se confrunta cu o boală ale cărei manifestări nu erau cunoscute. Cele 11 luni au arătat că infecția cu noul coronavirus vine cu o multitudine de complicații și cazuri. S-a observat și în cazul pacienților cu leziuni cutanate că pot fi confirmați pozitiv cu coronavirus. Totuși, medicii dermatologi nu leagă direct această afecțiune de infecția cu coronavirus, ci atrag atenția că, însoțită de alt simptom, poate fi un semnal de alarmă. De altfel, ieșenii care ajung la Clinica de Dermato-Venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu urticarii, dar și alte afecțiuni dermatologice, au fost tratați de o infecție cu coronavirus. Și la UPU din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași ajung din ce în ce mai mulți pacienți cu sechele grave.

Prof. dr. Laura Solovăstru: „Leziuni cutanate sunt frecvent întâlnite la cei care fie au experimentat infecția cu coronavirus, fie sunt COVID-19 pozitivi”

Leziunile cutanate pot fi caracteristice simptomatologiei COVID-19 sau pot fi o complicație apărută post-infecție. Nu s-a găsit strict o legătură între aceste afecțiuni și infecția cu coronavirus, însă de multe ori se numără printre simptomele pacienților confirmați pozitiv.

„Sunt leziuni cutanate frecvent întâlnite la cei care, fie au experimentat infecția cu coronavirus, fie sunt COVID-19 pozitivi. De obicei, leziunile cutanate de tipul urticariilor, care nu cedează la tratament, dar se acompaniază și cu febră și alte simptome specifice infecției cu coronavirus, pot fi un semnal de alarmă. Mai sunt leziuni cutanate întâlnite la acești pacienți precum exantema papulară, urticarie, leziuni infiltrative violacee, la nivelul feței erupție de tip rozaceiformă, leziuni de tip vasculitic, eriteme migratorii. De obicei, ajung pacienți ale căror boli cronice s-au exacerbat. Unii, din cauza infecției cu coronavirus, au neglijat boala de bază, nu au luat tratamentul, nu au mai venit la consultații și atunci starea li s-a agravat”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa Clinicii de Dermato-Venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Zilnic, la UPU Iași ajung în medie 2-3 pacienți cu sechele severe după infecția cu coronavirus

O pacientă de 84 de ani a ajuns la UPU Iași cu sechele post-COVID-19 care i-au agravat starea, pacienta având deja afecțiuni pulmonare, cardiace, neoplazie și a fost internată la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Alt pacient, un bărbat de 65 de ani cu foarte multe complicații, afecțiune cardiacă, hipertensiune, diabet și probleme respiratorii, a ajuns cu sechele post-COVID-19 la urgențe.

„Pacienții infectați cu COVID-19 care ajung la UPU nu mai sunt la fel de mulți în ultima perioadă, însă crește numărul celor care ajung cu sechele. Sunt care vin după două, trei săptămâni post-COVID-19 sau după două, trei zile. Au sechele de la cele mai grave cum ar fi: insuficiență respiratorie acută, trombembolism pulmonar, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, până la cele mai puțin grave, anxietate, depresie și altele. Deși au fost tratați de infecția cu coronavirus, ajung cu sechele grave din cauză că au fost afectate bolile cronice existente.

Pacienții care ajung la spital cu astfel de complicații au o patologie complexă, chiar ieri am internat o femeie în vârstă de 84 de ani și un bărbat de 65. Astăzi a fost un tânăr pentru recuperare respiratorie, care este internat la Spitalul de Pneumoftizilogie. Au nevoie de oxigeno-terapie, saturația este scăzută, se decompensează. Până acum, niciun pacient cu sechele nu a decedat, am găsit soluții, dar situația este tot mai gravă. Clinica de Medicină Internă este supraaglomerată și devine tot mai greu să găsim locuri”, susține prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primire Urgență de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Medicii ieșeni întâlnesc sechele din ce în ce mai diverse la pacienții care s-au tratat de infecția cu coronavirus

La aproape 11 luni de la debutul pandemiei COVID-19, medicii atrag atenția ieșenilor. Există o diversitate tot mai largă a sechelelor după infecția cu coronavirus în rândul pacienților.

„Sechelele întâlnite sunt în special fenomene neurologice și fenomene ce țin de aparatul locomotor, pe lângă sechelele de natură pulmonară. S-au întâlnit modificări ale funcției hepatice, pancreatită, o diversitate mult mai largă a sechelelor cu care se prezintă pacienții care au trecut de infecția cu coronavirus. De aceea, trebuie ca orice persoană să facă analize amănunțite în primele șase luni de la tratarea bolii. În ceea ce privește simptomatologia COVID-19, nu putem lega o leziune cutanată de infecția cu coronavirus”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Centre de recuperare respiratorie post-COVID-19 pentru ieșeni

Pe de altă parte, medicii ieșeni caută soluții pentru pacienții care se prezintă tot mai frecvent cu o decompensare a bolii de bază din cauză că au fost infectați cu o formă gravă COVID-19.

„Simptomatologia este din ce în ce mai diversă. Apar și erupții cutanate și probleme digestive la pacienții care sunt declarați infectați cu coronavirus. În ceea ce privește sechelele bolii, se manifestă din punct de vedere respirator, motiv pentru care începem să pregătim centre de recuperare respiratorie care să fie date în folosință. Se stabilește un protocol de recuperare post-COVID-19, printr-o colaborare multidisciplinară. Inițial este deschis un centru la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, urmând ca din ce în ce mai multe spitale să aibă spații pentru recuperarea respiratorie a pacienților”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024