Într-un studiu aprofundat al modului în care COVID-19 afectează creierul unui pacient, cercetătorii Institutului Național de Sănătate au identificat în mod constant semnele distinctive ale daunelor cauzate de diluarea și scurgerea vaselor de sânge ale creierului în probele de țesut de la pacienții care au murit la scurt timp după ce a contractat boala. În plus, nu au văzut semne de SARS-CoV-2 în probele de țesut, sugerând că daunele nu au fost cauzate de un atac viral direct asupra creierului. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.
„Am descoperit că creierul pacienților cu infecția SARS-CoV-2 poate fi susceptibil de deteriorare a vaselor de sânge microvasculare. Rezultatele noastre sugerează că acest lucru poate fi cauzat de răspunsul inflamator al organismului la virus”, a declarat Avindra Nath, director la Institutul Național al Tulburărilor Neurologice și Accidentelor vasculare cerebrale (NINDS) și autorul principal al studiului. Sperăm că aceste rezultate vor ajuta medicii să înțeleagă spectrul complet de probleme pe care pacienții le pot suferi, astfel încât să putem veni cu tratamente mai bune.
Pacienții au adesea probleme neurologice
Deși COVID-19 este în primul rând o boală respiratorie, pacienții au adesea probleme neurologice, inclusiv dureri de cap, delir, disfuncție cognitivă, amețeli, oboseală și pierderea simțului mirosului. Boala poate determina, de asemenea, pacienții să sufere accidente vasculare cerebrale și alte neuropatologii. Mai multe studii au arătat că boala poate provoca inflamații și deteriorarea vaselor de sânge. Într-unul dintre aceste studii, cercetătorii au găsit dovezi ale unor cantități mici de SARS-CoV-2 în creierul unor pacienți. Cu toate acestea, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă modul în care boala afectează creierul.
În acest studiu, cercetătorii au efectuat o examinare aprofundată a probelor de țesuturi cerebrale de la 19 pacienți care au murit după ce au suferit de COVID-19 în perioada martie – iulie 2020. Pacienții au murit la o gamă largă de vârste, de la 5 la 73 de ani. Au decedat în câteva ore până la două luni după raportarea simptomelor. Mulți pacienți au avut unul sau mai mulți factori de risc, inclusiv diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Opt dintre pacienți au fost găsiți morți acasă sau în medii publice. Alți trei pacienți s-au prăbușit și au murit brusc.
Inițial, cercetătorii au folosit un scaner special de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), de înaltă putere, care este de 4 până la 10 ori mai sensibil decât majoritatea scanerelor RMN, pentru a examina probele de becuri olfactive și trunchiuri cerebrale de la fiecare pacient. Se crede că aceste regiuni sunt extrem de sensibile la COVID-19. Becurile olfactive ne controlează simțul mirosului, în timp ce trunchiul cerebral controlează respirația și ritmul cardiac. Scanările au arătat că ambele regiuni aveau o abundență de pete luminoase, numite hiperintensități, care indică adesea inflamații, și pete întunecate, numite hipointensități, care reprezintă sângerări.
Leziunile cerebrale care apar la pacienții cu Covid-19
Cercetătorii au folosit apoi scanările ca ghid pentru a examina mai atent petele la microscop. Au descoperit că petele luminoase conțineau vase de sânge care erau mai subțiri decât în mod normal și uneori scurgeau proteine din sânge, cum ar fi fibrinogenul, în creier. Acest lucru pare să declanșeze o reacție imună. Petele au fost înconjurate de celule T din sânge și de celulele imune ale creierului numite microglia. În schimb, petele întunecate conțineau atât vase de sânge coagulate, cât și vase de sânge, dar nu au răspuns imun.
„Am fost complet surprinși. Inițial, ne așteptam să vedem daune cauzate de lipsa de oxigen. În schimb, am văzut zone multifocale de daune care sunt de obicei asociate cu accident vascular cerebral și boli neuroinflamatorii”, a spus dr. Nath.
În cele din urmă, cercetătorii nu au văzut semne de infecție în probele de țesut cerebral, deși au folosit mai multe metode pentru detectarea materialului genetic sau a proteinelor din SARS-CoV-2.
„Până în prezent, rezultatele noastre sugerează că daunele pe care le-am văzut nu au fost cauzate de virusul SARS-CoV-2 care infectează direct creierul”, a spus dr. Nath. In viitor, ne propunem sa studiem modul in care COVID-19 dauneaza vaselor de sange ale creierului si daca acest lucru produce unele dintre simptomele pe termen scurt si lung pe care le vedem la pacienti.