Prima pagină » Sanatate » Leurda, beneficii și contraindicații. Planta medicinală ce poate fi consumată și ca aliment 

Leurda, beneficii și contraindicații. Planta medicinală ce poate fi consumată și ca aliment 

20 iul. 2022, 13:00,
în Sanatate

Leurda are multiple beneficii, dar și contraindicații pentru sănătatea organismului. Aceasta poate fi utilizată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și poate ajuta la curățarea sângelui de toxine. Totuși, în cazul în care observați efecte adverse de ordin digestiv, întrerupeți cura.

Planta se poate consuma primăvara în salate, sosuri sau mâncare gătită. De asemenea, se poate prepara și supă sau ciorbă, fiind extrem de delicioasă și sănătoasă.

Leurda, beneficii și contraindicații pentru organism

Leurda are numeroase beneficii pentru organism și a fost declarată „Planta mileniului trei”. Cu toate că este asemănătoare cu usturoiul, aceasta este mult mai puternică și eficientă.  Planta poate contribui la tratarea mai multor afecțiuni precum cele gastrointestinale, ale pielii, ajută la ameliorarea problemelor renale, ale sistemului nervos și a celor de la nivelul creierului. Dacă este consumată cu regularitate, leurda poate preveni Alzheimer-ul, demența și stimulează concentrarea. Printre beneficiile sale se numără și faptul că detoxifică ficatul și curăță organismul de substanțe toxice. 

În cazul în care aveți probleme cu insomnia sau aveți stări depresive, planta vă poate ajuta în acest sens și reduce anxietatea. Datorită efectului antiinflamator, leurda poate ameliora simptomele gripei, a răcelii și poate contribui la tratarea afecțiunilor respiratorii. De asemenea, planta este apreciată și pentru conținutul nutritiv pe care îl are. Aceasta are multiple minerale și vitamine, precum crom, seleniu, vitamina A și C. Cu toate că este extrem de benefică pentru organism, nu trebuie consumată de femeile ce alăptează sau de către persoanele ce suferă de indigestie, colită sau gastrită hipoacidă. Totodată, dacă observați că apar stări de greață, balonări sau tulburări digestive, se va întrerupe consumul acesteia. Dacă știți că urmează să aveți o procedură chirurgicală, nu trebuie să mâncați leurdă. Planta subțiază sângele și reduce coagularea sa. 

Cum se consumă și se prepară leurda?

Leurda apare în sezonul de primăvară și seamănă la gust cu usturoiul, însă aceasta are un gust mai fin. Frunzele sale sunt asemănătoare cu cele ale crinului sau ale lăcrămioarei. Pentru a fi siguri că nu le confundați, puteți freca în palme planta, iar dacă emană un miros de usturoi, atunci înseamnă că este comestibilă. În bucătărie, leurda poate fi utilizată ca condiment, în salate, în sosul pesto sau salate. De asemenea, se poate prepara și supă. Pentru aceasta veți avea nevoie de un ou, 100 grame de smântână, o lingură de ulei, 250 mililitri de lapte bătut sau iaurt, o legătură de mărar, 500 grame de leurdă, o jumătate de cană de orez și o lingură de făină. 

Într-o oală încăpătoare se va pune uleiul împreună cu făina și se va căli timp de un minut. Ulterior, se va adăuga leurda tăiată mărunt și apă mai mult de jumătate din cratiță. Când observați că începe să fiarbă, turnați orezul și condimentați cu sare. Se va adăuga și un cubuleț de legume, apoi se va lăsa la fiert pentru 30 de minute. La final, se va lua de pe foc și se va turna treptat iaurtul și oul bătut. Supa se poate servi caldă cu crutoane.

Leurda este cunoscută pentru beneficiile și contraindicațiile pe care le are pentru organism. Aceasta poate contribui la ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale, dar nu este recomandată persoanelor ce suferă de indigestie sau gastrită hipoacidă. Din plantă se pot realiza mai multe rețete de primăvară foarte delicioase.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`