Prima pagină » Actualitate » Leul curajos a salvat-o! Povestea incredibilă a unei fetițe de cinci ani, diagnosticată cu cancer! A crezut în puterea unei jucării de pluș și s-a vindecat de frică
Leul curajos a salvat-o! Povestea incredibilă a unei fetițe de cinci ani, diagnosticată cu cancer! A crezut în puterea unei jucării de pluș și s-a vindecat de frică

Leul curajos a salvat-o! Povestea incredibilă a unei fetițe de cinci ani, diagnosticată cu cancer! A crezut în puterea unei jucării de pluș și s-a vindecat de frică

08 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

O fetiță de cinci ani, diagnosticată cu cancer, a învis frica de branulă după ce a ascultat o poveste. Un grup de voluntari i-a citit povești despre un leu curajos și a vrut să fie curajoasă ca acesta. Astăzi, merge în sala de tratament cu leul la braț și vrea să-i demonstreze că e la fel de curajoasă ca el.

O fetiță de cinci ani, diagnosticată cu cancer, a învățat să-și accepte diagnosticul cu ajutorul unor povești terapeutice. Un grup de tineri voluntari merg în fiecare zi la Spitalul „Sf. Maria” pentru a socializa cu copiii și a-i învăța să accepte durerea. Timp de patru ore pe zi, aceștia desfășoară activități socio-educative și psihoterapeutice. Între 25 și 30 de copii și adolescenți cu vârstele cuprinse între trei și 17 ani beneficiază de serviciile oferite de acești tineri cu suflet mare.

„Nu mi-e frică”

Asociația non-guvernamentală „Little People” activează în Spitalul „Sf. Maria” din anul 2014. Timp de cinci ani, aceștia s-au plimbat zilnic printre paturile de spital ale copiilor diagnosticați cu cancer pentru a-i ajuta, prin jocuri și povești terapeutice, să înțeleagă, să accepte și să învingă boala. Dacă nu la nivel fizic, măcar psihic.

„În spital noi derulăm două programe. Unul se numește sugestiv «Nu mi-e frică», iar cel de-al doilea se numește «Fun School». Primul are menirea de a minimaliza frica de injecții în timpul procedurilor de tratament, iar cel de-al doilea de a aduce școala mai aproape de copiii cu cancer. Prin «Fun School» ne propunem să le dezvoltăm gândirea critică și nivelul de cultură generală”, spune Ioana Vatamanu, psihologul asociației.

Povestea fetiței de cinci ani, terifiată de branulă

Ioana povestește că observă schimbări majore în rândul beneficiarilor. A marcat-o, așa cum povestește acesta, povestea unei fetițe de cinci ani, diagnosticată cu cancer. Din cauza tratamentului prelungit, fetița dezvoltase o reticență la instrumentele medicale. Aceasta nu accepta să i se pună branulă, fiindu-i foarte frică de acest obiect.

„Cu ajutorul poveștilor și jocurilor terapeutice, am ajutat această fetiță să-și schimbe perspectiva asupra branulei. I-am spus povestea unui leu curajos, leul curajos fiind și mascota noastră. Ne-am jucat după și i-am pus o branulă și leului. I-am explicat atunci faptul că branula o va ajuta să nu mai fie înțepată de foarte multe ori. Astfel, atât ea, cât și leul, au purtat branulă și au mers împreună în sala de tratament”, adaugă psihologul.

Își văd prietenii murind

Cel mai greu este să explici adolescenților cum să învingă boala la nivel psihic, spune psihologul. În lucrul cu aceștia, membrii echipei întâmpină cele mai multe dificultăți. Acest lucru se întâmplă din cauză că aceștia conștientizează mai tare ceea ce li se întâmplă.

„Este greu să explici unui adolescent că poate fi un învingător. Este greu, pentru că în salonul lui e posibil să-și vadă prietenii din salon murind din cauza acestei boli. Aceștia intră în depresie foarte ușor și asta fiindcă conștientizează pericolul bolii. Copiii sunt mai ușor de manageriat, adolescenții nu”, încheie Ioana Vatamanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024