Prima pagină » Actualitate » Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro

Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro

09 sept. 2020, 13:47,
în Actualitate

Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro. Moneda națională s-a depreciate astăzi cu 0,45 bani faţă de euro (0,09%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8590 lei/euro.

BNR a cotat marţi euro la 4,8545 de lei.

Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro

Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8548 şi 4,8644 de lei pentru un euro.

De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,1269 lei, în urcare cu 1,33 de bani (0,32%), faţă de cursul de marţi, respectiv 4,1136 lei/dolar.

Totodată, moneda naţională s-a depreciat faţă de francul elveţian, cu 2,07 bani (0,46%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,4972 lei, comparativ cu 4,4765 de lei/franc marţi.

Aurul s-a scumpit cu 1,98 de lei (0,78%), până la 255,8891 de lei, de la 253,9048 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

„Leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid“

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, consideră că dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid.

„Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune. Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele”, a explicat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu,  pune deprecierea monedelor din zonă în raport cu euro pe seama unui context regional, spunând că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

Daniel Dăianu nu crede în criza economică

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că România nu este într-o criză economică mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA și că nu avem o cădere a monedei naționale.

„Care criză economică? BNR are rezerve considerabile, nu e vorba de o pierdere mare de rezerve. Nu e vorba de așa ceva. Am avut și plăți ajunse la scadență care trebuiau făcute și astea se văd. Sunt și resurse europene.

Nu trebuie să exagerăm, nu avem o cădere a monedei naționale. Leul românesc nu este bolnav. Criza economică e peste tot în Europa, în SUA, este o criză fără precedent Nu doar România este într-o situație dificilă. Finanțarea pentru acest an e asigurată, e în mare măsură rezolvată, bugetul poate fi finanțat. Nu suntem într-o criză mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA”, a declarat Daniel Dăianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`