Prima pagină » Sanatate » Leucocite scăzute, semnal de alarmă! Care sunt cauzele și ce tratament se recomandă

Leucocite scăzute, semnal de alarmă! Care sunt cauzele și ce tratament se recomandă

20 mai 2021, 11:28,
în Sanatate

Scăderea globulelor albe din sânge, leucopenia, este o afecțiune care poate apărea la oricine, indiferent de vârstă și sex, valorile fiind sub 4.000/ microL. Leucocitele scăzute duc la scăderea proprietăților de protecție ale organismului și la dezvoltarea unor boli.

Globulele albe din sânge reprezintă aproximativ 1% din sângele nostru, însă sunt extreme de importante deoarece acestea au un impact important, deoarece luptă împotriva virusurilor și bacteriilor.

În momentul în care organismul este în suferință și o anumită zonă este atacată, globulele albe din sânge ajută la distrugerea substanței dăunătoare și la prevenirea bolilor.

În momentul în care în urma hemoleucogramei se vede scăderea leucocitelor, medicii se gândesc în primul rând la leukemia acută, o afecțiune hematologică gravă. Alte boli care au ca efect scăderea leucemiei sunt anemia aplastică sau sindromul mielodisplazic. Aceaste afecțiuni se iau în calcul în momentul în care leucopenia se asociază cu anemia și trombocitopenia. În asemenea situații, se impune un consult hematologic pentru investigații suplimentare.

O falsă scădere a numărului de leucocite apare în contextul sepsisului sau chimioterapiei, când apar aşa numitele „leucocite alterate”, acestea nefiind incluse în numărătoare.

Scăderea severă a numărului de leucocite poate duce la atingerea pragului critic cu valori mai mici de 500/microL.

garfică leucocite

Infecțiile virale, bacteriene sunt printre cele mai întâlnite cauze care duc la diminuarea numărului de leucocite

Care sunt cauzele care duc la scăderea leucocitelor

Scăderea leucocitelor poate fi determinată de multiple cauze. Infecțiile virale, bacteriene, precum gripa, hepatita, febra tifoida, rujeola sau endocardita septică sunt printre cele mai întâlnite cazue care duc la diminuarea numărului de leucocite.

Bolile endocrine, precum sindromul Cushing sau acromegalie, dar și bolile inflamatorii ale sistemului digestive, precum gastrita, colecistoangeocolita sau colita reprezintă ale cauze ale reducerii numărului de leucocite.

Alte cauze ale scăderii leucocitelor pot fi hipoplazia măduvei osoase, leucemia, bolile autoimmune, precum lupus eritematos sistemic sau colagenoza.

Vinovată de scăderea numărulu ide leucocite poate fi în anumite cazuri și epuizarea, dar și o manifestare a radiației și a unei intoxicații cu benzen, DDT sau arsenic.

analize de sânge

Infecțiile virale, bacteriene sunt printre cele mai întâlnite cauze care duc la diminuarea numărului de leucocite

Atenție la unele medicamente!

În unele cazuri, un nivel scăzut de globule albe din sânge nu este neapărat asociat cu nicio boală, ci poate fi cauzat de utilizarea de medicamente precum antihistaminice, medicamente antibacteriene, anticonvulsivante, calmante.

În situația în care valorile sunt reduse atât la globulele albe din sânge, cât și la globulele roșii și trombocite, starea acestei afecțiuni poate fi boala măduvei osoase, infecția virală, intoxicația.

O scădere a numărului total de leucocite la o cantitate mai mică de 4 mii / μl, neutrofile scăzute și limfocite crescute în sânge – această combinație sugerează că o infecție severă se dezvoltă în organism (tuberculoză, bruceloză), leucemie cronică.

garfică leucocite

Infecțiile virale, bacteriene sunt printre cele mai întâlnite cauze care duc la diminuarea numărului de leucocite

Tratament pentru scăderea numărului de leucocite

Alegerea tratamentului în cazul scăderii numărului de leucocite depinde foarte mult de cauza care a dus la această diminuare. Pentru cazurile ușoare există varianta nici să n use stabilească vreun tratament.

Pentru cazurile mai grave, medical poate dispune oprirea medicației care a cauzat scăderea limfocitelor și administrarea unui tratament pentru infecția bacteriană, fundică sau virală care a cauzat scăderea numărului de leucocite.

Altfel, medical poate stabili administrarea unui tratament cu anticorpi, precum gamaglobulina, pentru a contribui la prevenirea infecțiilor în situația în care pacientul are prea puține celule B și are nevoie de anticorpi suplimentari.

Mai mult, cardiologul poate decide efectuarea unui transplant de celule stem în cauzele moștenite de scăderea a numărului de leucocite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`