Prima pagină » Sanatate » Leucocite mici. Factorii care influențează valorile globulelor albe din sânge

Leucocite mici. Factorii care influențează valorile globulelor albe din sânge

29 mart. 2023, 11:44,
în Sanatate

Leucocite mici poartă denumirea de leucopenie. Globulele albe sunt celulele albe din sânge care ajută organismul să lupte împotriva diferitelor infecții. Nu este o boală, ci un simptom care îți spune, sistemul tău imunitar a slăbit cumva. Ceea ce înseamnă că ești mai vulnerabil la boli.

Corpul uman produce aproximativ 100 de miliarde de globule albe în fiecare zi. Acest lucru este justificat, deoarece ne confruntăm zilnic cu agenți patogeni ai diferitelor boli. Pentru ca sistemul imunitar să fie pregătit pentru aceste întâlniri, un număr constant de globule albe este menținut în sânge în permanență. Un adult sănătos are între 4.000 și 11.000 de globule albe pe mililitru. La copii, acesta este de 5-10 mii. Un număr scăzut de globule albe este atunci când numărul total de globule albe din sânge este mai mic de 4.000 pe mililitru.

Leucocite mici. Cum știți dacă numărul de celule albe din sânge este scăzut?

Leucopenia este aproape întotdeauna asociată cu o scădere a nivelului de neutrofile. Acestea sunt cel mai mare grup de celule albe din sânge. Neutrofilele sunt primele care atacă bacteriile patogene, virușii și alte elemente străine care pătrund în organism.

Nu există simptome specifice ale leucopeniei. În mare parte, semnele circumstanțiale sunt suficiente pentru a sugera infecții recurente, ganglioni limfatici măriți sau ulcerații regulate în gură și în anus. Pentru a stabili fără echivoc leucopenia, trebuie efectuată o analiză generală a sângelui.

Dacă vă vizitați medicul de familie pentru că aveți prea multe răceli sau alte boli, primul lucru pe care îl va face specialistul este să vă trimită la acest test. Leucopenia înseamnă, de obicei, că măduva osoasă nu produce cantitatea potrivită de globule albe din anumite motive.

Când leucopenia este dăunătoare pentru sănătate?

Organismul dumneavoastră consumă globulele albe mai mult decât are timp să le producă. Uneori, numărul scăzut de globule albe este congenital. Acest lucru nu este întotdeauna periculos. Și numai medicul dumneavoastră poate spune dacă leucopenia este dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze care duc la o scădere a numărului total de celule albe din sânge. Unii viruși perturbă temporar măduva osoasă. Acest lucru face ca aceasta să producă mai puține celule albe din sânge decât de obicei.

În acest caz, sistemul imunitar poate ataca celulele sângelui sau ale măduvei osoase. Astfel de boli includ, de exemplu, lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă. Boli ale sistemului imunitar contribuie la numărul mic de leucocite din sânge. Cea mai frecventă este HIV/SIDA.

Cauze care contribuie la scăderea numărului total de celule albe din sânge.

O boală de natură nespecificată în care celulele inflamatorii se acumulează în organism. Din cauza necesității de a răspunde la o inflamație constantă, globulele albe se risipesc foarte repede. De exemplu, anemie aplastică, sindroame mielodisplazice sau unele tipuri de cancer, la fel ca leucemia. Acestea perturbă celulele măduvei osoase, astfel încât acestea nu pot produce atâtea leucocite câte sunt necesare.

Infecțiile grave care afectează o mare parte a unui organ contribuie la dezvoltarea deranjului. Poate fi vorba, de exemplu, de o pneumonie severă sau de tuberculoză. În astfel de cazuri, globulele albe sunt folosite mai repede decât are timp organismul să le producă.

Leucocitele mici pot fi înregistrate din cauza unei diete prea aspre sau a unei diete dezechilibrate, organismul nu primește nutrienți importanți, inclusiv vitamine și minerale, care sunt necesare pentru producerea de celule albe din sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025