Prima pagină » Sanatate » Leucocite mărite: Ce pericole ascunse te pândesc. Cum se tratează

Leucocite mărite: Ce pericole ascunse te pândesc. Cum se tratează

11 mai 2021, 13:41,
în Sanatate

Leucocitele sunt celulele albe ce au un rol vital pentru sănătate, asigurând protecţia organismului în faţa infecţiilor. În cazul leucocitelor mărite, acest lucru poate semnala o infecţie majoră şi că sistemul imunitar luptă cu aceasta.

Creșterea alarmantă a numărului de leucocite în sânge poate fi un semn că persoana în cauză trece printr-o perioadă foarte stresantă, dar şi un simptom îngrijorător al anumitor tipuri de cancer.

De obicei, un nivel crescut al leucocitelor nu dă simptome însă, bolile care au dus la această creștere au simptomele lor specifice. Astfel, pot apărea dureri musculare, febră, frisoane sau dureri de cap.

Leucocite mărite: Valori normale. Cauze ale creșterii

Nivelul leucocitelor variază în funcție de vârstă. Astfel, nivelul normal pentru nou-născuți este între 9.000 și 30.000 pe microlitri (mcl) de sânge. La copii sub doi ani, valorile normale sunt de 6.200 – 17.000 mcl, iar la copii peste doi ani și adulți valoarile normale se situează între 5.000 și 10.000 mcl.

Creșterea numărului de leucocite poate fi determinat de mai multe cauze: existența unei infecții, reducerea activității sau eficacității sistemului imunitar, unele medicamente (cum este cazul corticosteroizilor),  o afecțiune a măduvei spinării sau a sistemului imunitar, unele forme de cancer (cu meste cazul leucemie), prezența unei inflamații, stres emotional, sarcină, fumatul, reacțiile alergice sau exercițiile fizice intense.

De asemenea, unele afecțiuni respiratorii precum tusea măgărească sau tuberculoza pot crește nivelul leucocitelor.

Ce se întâmplă dacă nivelul unor tipuri particulare de leucocite este crescut

Specialiștii susțin că dacă nivelul unor tipuri particulare de leucocite este crescut acest lucru poate fi declanșat de unele probleme specific. Astfel, dacă a crescut nivelul monocitelor, atunci poate să fie vorba despre o infecție cronică, o afecțiune a sistemului imunitar, a sângelui sau o formă de cancer.

În cazul în care a crescut nivelul limfocitelor, acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei infecții, a prezenței unui virus, a leucemiei sau a unul limfom.

Dacă a crescut nivelul neutrofilelelor, apare fenomenul de leucocitoză neutrofilă ca urmare a unei infecții, accidentări, inflamații, administrarea unor medicamente sau unele forme de leucemie.

Sunt situații în care crește nivelul bazofilelor, așa cum este cazul persoanelor cu hipotiroidism sau ca urmare a unor afecțiuni cronice nedetectate.

Dacă a crescut nivelul eozinofilelor, atunci această creștere poate fi determiantă de o infecție parazitară, a unei alergii sau a astmului.

În cazul în care nu se știe care este cauza creșterii nivelului leucocitelor, fenomenul poartă numele de sindrom hipereozinofilic idiopatic. Dacă problema n ueste tratată, aceasta poate duce la complicații cardiovasculare, pulmonare, de piele sau ficat. În cazurile foarte grave atacă sistemului nervos.

Ce tratamente sunt recomandate

Tratamentul unui nivel crescut al leucocitelor depinde de boala care a cauzat această problemă. Medicii prescriu, de obicei, pentru aceste situații, antibiotice pentru a trata sau preveni existența unei infecții, suplimente de fier, vitamina B9 și vitamina B12.

De cele mai multe cazuri, tratarea bolii care a dus la creșterea nivelului leucocitelor va ajuta și la reglarea nivelului acestora.

În cazul leucocitozei, se pot administra intravenos fluide și electroliți, dar și medicamente pentru a reduce inflamația și a trata infecțiile.

În plus, cardiologii recomandă medicamente pentru a reduce nivelul de acid uric din organism. Asta deoarece acidul uric poate fi găsit inclusiv în sânge. O soluție pot fi steroizii, care pot diminua inflamația.

În unele cazuri, se pot recomanda transfuzii de sânge.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
Gestul lui Jador, după ce a fost testat pozitiv la drugtest. Artistul a fost filmat: „Să ştie lumea”
observatornews.ro
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru bugetarii din România, în curând
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunț de ultim moment pentru familia Ganea în cazul accidentului. Breaking news!
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă președintele și administratorul de bloc demisionează în același timp. Cine preia conducerea asociației?
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`