Letonia este prima țară care va refuza importurile de gaz rusesc. Ministrul leton al Economiei, Janis Vitenbergs, a comunicat astăzi, 5 aprilie, dorința republicii de a opri importul de gaz rusesc cât mai repede posibil.
Anunțul a fost făcut la forumul privind securitatea energetică transatlantică și a fost comunicat de consilierul ministrului, Vineta Vilistere-Lace.
Letonia consideră livrări din SUA ca o alternativă promițătoare
În cadrul discursului său, adresându-se oamenilor de afaceri, congresmenilor și reprezentanților administrației americane care reprezintă industria gazelor naturale lichefiate, ministrul leton a remarcat că țara sa a luat o decizie fermă de a refuza importurile de gaz de proveniență rusă.
În acest sens, Letonia consideră livrări de GPL din Statele Unite ca o alternativă foarte promițătoare la gazul rusesc.
„În prezent sunt aici cu echipa mea pentru a aborda personal companiile de GPL și dezvoltatorii de infrastructură pentru a coopera cu Letonia, atât prin acordul privind livrările pe termen lung de gaz lichefiat, cât și sub forma cooperării în construcția unui terminal GPL în Letonia, pentru a consolidarea securității energetice și a independenței Letoniei.”, a subliniat ministrul Economiei.
Negocieri privind atragerea de investiții în Letonia
Săptămâna trecută, Janis Vitenbergs, ministrul leton al Economiei, a plecat într-o vizită de lucru în SUA. Scopul vizitei a fost întâlnirea cu oficiali și oameni de afaceri americani pentru a discuta despre cooperarea pe termen lung în domeniul energiei, inclusiv tehnologii inovatoare de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, posibila introducere a tehnologiei reactoarelor modulare mici în Letonia și furnizarea de GPL, consolidarea cooperării în cadrul Inițiativei Trei Mări, precum și negocierile privind atragerea de investiții în Letonia.
Lituania este primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești
Lituania a devenit primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului Ingrida Šimonytė. „De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic”, a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.
UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune. Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.