Prima pagină » Economic Local » Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol: „Anul 2024 va fi dificil! Va fi o creștere de preț” – FOTO/VIDEO

Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol: „Anul 2024 va fi dificil! Va fi o creștere de preț” – FOTO/VIDEO

10 feb. 2024, 02:00, 8 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol, membru al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre prețuri, cum este privită zootehnia de fermierii și consumatorii din alte țări, dar și de ce sectorul nu este susținut suficient în România. Episodul de podcast poate fi urmărit AICI

Specialistul din domeniul agricol spune că vor fi creșteri de prețuri în anul 2024, mai ales înainte de sărbătorile pascale, dar și că mulți comercianți speculează piața.

„Anul 2024, din punct de vedere financiar, va fi dificil. Va fi o ridicare de preț, în afară de cele speculate, de 5-10 la sută la ouă înainte de Paște, pentru că e mare cererea de ouă. Va fi o creștere a prețurilor din cauza inflației, dar nu va fi extraordinară, cum am pățit în 2022-2023, pentru că ai plecat de la un kilogram de furaj de 50 de bani, la 1,6 lei. Nu puteai altfel decât să ridici prețul.

Anul 2023 a fost unul deosebit pentru agricultură și avicultură: prețul foarte mare al gazului metan și curentului electric ce i-a înnebunit pe fermieri, apoi ne-am lovit de prețul la furaje, foarte mari, grâu, porumb, la un 1,6 lei, care a dus la prețuri mari la carnea de pasăre și ouă. Oricum adaosul nu îl au fermierii, ci tot cei care vând în magazine. Supermarketurile aveau 40 la sută adaos, nu interesa ce se întâmplă pe lanțul de producție. Românul și-a restrâns bugetul, pentru că cei mai mulți bani se duc pe alimente și servicii. Vom ajunge în aceeași perioadă de după Revoluție, când aveai bani doar pentru mâncare și servicii”, spune Leonard Stafie, membru al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Leonard Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol: „Găinile sunt stresate și la țară”

Acesta explică faptul că și găinile crescute la țară sunt stresate.

„Găinile sunt stresate, chiar și cele de la țară. Dacă le-ai dat drumul afară la minus 30 de grade, nu se mai ouă două săptămâni. Este stres termic. Când se schimbă programul de lumină din toamnă spre iarnă, când se reduce de la 16 ore la 12-10 ore, automat scade ouatul, apare fenomenul de năpârlire. Furajarea, tu îi dai numai porumb. Mâncați voi mămăligă un an și o să vedeți cum o să fiți! Noroc de vară, când găina are acces la verdețuri și la diferite suplimente furajere, o râmă sau ceva.

Dacă vrei să crești găini la țară, nu te oprește nimeni, dar să îndeplinești următoarele condiții: să ai 5 găini pe metrul pătrat maxim în adăpost, afară să-i lași 4 metri pătrați ca să se plimbe, să aibă un cuibar la 6 găini, să-i asiguri 16 ore de lumină cu un bec led, un minim de furajare și să încerci să recoltezi ouăle fără să intri în contact cu păsările, un așternut permanent cum trebuie”, mai spune Leonard Stafie.

Explică cum ne dăm seama dacă puiul este falsificat.

Sectorul avicol ar trebui susținut mai mult de stat

Specialistul mai spune că a asistat la o situație ciudată într-un supermarket din zona rurală din Iași.

„Am fost într-un magazin de lângă Iași de curând, cu vreo 1.500 de locuitori, și m-am speriat ce cumpărau cetățenii care locuiesc la țară. Salam, conservă, tocană de legume. Nu e o problemă că se cumpără, oricum profitul se exportă. Dacă tu, după ce ai tăiat porcul la Crăciun, în ianuarie, nu mai ai o bucată de pastramă acasă, de cârnați sau slănină și cumperi de la supermarket, e trist. În mod normal, un porc, o familie normală, îl ținea până în vară”, povestește Leonard Stafie.

Acesta adaugă faptul că statul ar trebui să susțină mai mult sectorul avicol pentru că producătorii din acest domeniu au reușit să dezvolte o industrie în România. Leonard Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol, încheie cu faptul că toți cei care vor să deschidă afaceri în acest domeniu o pot face la orice nivel, un business mai mic sau mai mare, cu condiția să respecte toate regulile privind înființarea unei afaceri în sectorul zootehnic-avicol.

Comentarii
  • E cam rosu la fata pentru o stafie.

  • Dl Stafie cum poti spune ca gainile hranite cu porumb nu sunt recomandate consumului? Sunt mai bune cele crescute in baterii si hranite cu nutret industrial? Din acest moment nu mai cumpar carne de pasare din magazin. Iti doresc Falimentul.

  • Domnu expert, da de unde aveti expertiza pe evolutia preturilot domnu?
    Ati tras una mica cu prietenul profesor cu frigiderul burdusit de sticlute de la studenti si a iesit de un articol dupa o baieteasca?
    Hai fii serios!…nu te mai speti atat…ai sa primesti si tu o ” râmă” la vara….
    Mai sforai pe la sedinte?
    Ce a mai ajuns orasul asta….plin de „experti” dom’ le!

  • Or fi gainile stresate si la tara, dar si tu tii mortis sa ne stresezi pe noi.
    Daca asta este vocabular de ” expert” eu zic sa stai acasa si sa te prefaci ca citesti….asa…pentru propria stima de sine….

  • Vacarii betzivi care se cred fermieri sa se arunce in Dunare sau in orice apa in care se pot ineca, pentru ca mai idioti ca ,,fermierii” romani nu exista atla ,,specie” de cretini.

    In Romania va fi razboi civil asa cum s-a prezis.

    Va fi care pe care, pentru ca Romania trebuie sa se curete de lighioane spurcate si de IDIOTI, si se va curata !

    Exterminarea pulitrucilor CRIMINALI, TRADATORI si JEFUTORI va fi cap de lista !

  • De unde stiu haterii cu ce se ocupa acest om? Cum pot fi atât de critici când nici măcar nu au ascultat interviul până la sfârșit și mai mult nu au înțeles nimic din el.

    Atotștiutorii sunt invitați să-și expună părerile constructive într_un loc public .. nu frustrările!

  • Stiu eu.
    Sta si macheste tarie la restaurant Vanatorul zilnic, in timpul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`