Ieșenii care vor să cumpere lemne de foc în această perioadă le găsesc greu, la prețuri mai mari față de cele din anul 2020. Comercianții din Iași spun că vor renunța la afaceri dacă prețurile vor crește în continuare, iar cererea este scăzută din partea clienților. Direcția Silvică Iași susține că o cauză a scumpirii lemnului este faptul că a fost suspendată activitatea în două Ocoale silvice, o perioadă de câteva luni, dar aceasta va fi reluată
Lemnele de foc s-au scumpit și în această perioadă se găsesc tot mai greu. Comercianții din Iași spun că situația este una gravă, pentru că cei care depind de aceste lemne nu mai au de unde să se aprovizioneze la un preț decent. Una din cauzele acestei scumpiri este o lege care a blocat exploatarea în anumite menajamente silvice.
„Noi vindem metrul cub cu 580 de lei, cu aproape 100 de lei mai mult ca anul trecut. Așa de mult s-a scumpit lemnul. Acum, licitațiile sunt pe viață și pe moarte. S-a dat o lege prin care la toate amenajamentele silvice care nu se află pe o anumită suprafață forestieră nu se pot face exploatări. Cererea din partea clienților, acum, este mică. Cei mai mulți au cumpărat lemne în urmă cu o lună, o lună și jumătate. Suntem de 12 ani pe piață, dar dacă nu se schimbă ceva, probabil o să închidem totul. Noi suntem pe Șoseaua Iași-Tomești, Kilometrul 2, pe partea stângă și vindem lemne de esență tare, precum fag, carpen, frasin, sau esență moale, precum teiul și plopul, tăiate și despicate la dimensiunea dorită”, spune Tudor, unul dintre comercianții de lemne, din Iași.
Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași: „Suspendarea activității în două Ocoale Silvice a dus la o lipsă de lemn pe piață”
Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, spune că instituția a avut pierderi de 1 milion de euro din cauza suspendării activității în două Ocoale silvice din județ ca urmare a unei decizii a instanței într-un proces intentat de Agent Green și Codrii Iașilor. Aceasta va fi reluată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca activitatea să fie reluată.
„La noi, în Iași, a fost o decizie a Tribunalului București, în luna august, din cauza unui proces intentat de Agent Green și Codrii Iașilor. Atunci a fost suspendată activitatea pe două Ocoale silvice, Dobrovăț și Lunca Cetățuii. Această decizie a avut impact asupra a 20 de unități administrativ-teritoriale și peste 40.000 de familii care se aprovizionau cu lemne de foc au fost afectate. Acestea au dus la o lipsă de lemn pe piață. Înalta Curte de Casație și Justiție a casat, de curând, hotărârea de suspendare a activității în cele două Ocoale, dată de Tribunalul București. Acum poate fi reluată activitatea în Ocoalele Dobrovăț și Lunca Cetățuii. În anul 2019, prețul mediu de valorificare a lemnului, la Direcția Silvică, a fost de 208 lei pe metrul cub, iar în perioada 2020-2021, 301 lei pe metrul cub”, spune Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Instituția a vândut în acest an 60.000 de metri cub de lemn. Ultimele amenzi aplicate de Direcția Silvică Iași au fost în valoare de 20.000 de lei.
SUMAL 2.0 a fost lansat în acest an și împiedică furtul din păduri
Începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din păduri. Aplicația, prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal. Aceasta poate fi utilizată de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării.
Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.