Prima pagină » Economic Local » Legumicultorii din Iași vor primi mai puțini bani de la stat pentru legumele din solarii. Ajutorul de minimis acordat în anul 2021 a fost redus la 2.000 de euro
Legumicultorii din Iași vor primi mai puțini bani de la stat pentru legumele din solarii. Ajutorul de minimis acordat în anul 2021 a fost redus la 2.000 de euro

Legumicultorii din Iași vor primi mai puțini bani de la stat pentru legumele din solarii. Ajutorul de minimis acordat în anul 2021 a fost redus la 2.000 de euro

29 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Legumicultorii din Iași sunt nemulțumiți de suma acordată în Programul „Ajutor de minimis pentru legumele din spații protejate”, fostul „Tomata”, dar și de faptul că depunerea cererilor va începe prea târziu. În anul 2021, legumicultorii care cultivă ardei, castraveți, tomate, varză și vinete în spații protejate vor putea primi un ajutor de minimis de 2.000 de euro/1.000 metri pătrați

Cultivatorii de legume din Iași spun că suma acordată în acest an drept ajutor de minimis este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile pe care le au. Mai mult, se tem că nu vor putea accesa banii la timp pentru că încă nu a început depunerea cererilor.

„Nu e corect deloc ce se întâmplă. În anii trecuți știam o treabă. Ne duceam la Direcția Agricolă, depuneam cererile, luam banii rapid. Ne ajutau să ne facem un plan în fiecare an, știam că ne luăm ce trebuie pentru încălzire, aveam 3.000 de euro. Și era numai pentru roșii. Acum se dau pentru toate legumele 2.000 de euro. Păi toate s-au scumpit, nu se găsesc semințe ieftine. Nu cred că o să se înscrie prea mulți oameni”, spune Ionuț Toma, legumicultor din Probota.

Un alt fermier din Iași care spune că programul trebuie să înceapă cât mai repede este Mircea Popa.

„Noi avem aproape jumătate de hectar cu solarii. Eu trebuie să mă lămuresc ce condiții trebuie să îndeplinim, pentru că nimeni nu ne spune nouă nimic dacă nu întrebăm. Nu prea știu cum au făcut calculele cei la Minister, dar dacă se dau doar 2.000 de euro pentru orice suprafață avem, e prea puțin”, spune legumicultorul din Iași.

Legumicultorii primesc mai puțini bani în programul pentru legumele din sere, lansat de MADR

Hotărârea de Guvern este în curs de definitivare, astfel că legumicultorii ar putea depune cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) abia începând de la jumătatea lunii aprilie 2021. Plafonul total alocat pentru susținerea creșterii legumelor în spații protejate este de 150 de milioane de lei. Controalele se vor face de către comisii mixte APIA și Direcția Agricolă Județeană Iași. Prin intermediul noului program, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), legumicultorii vor avea posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piață.

De aceea Programul „Tomata” a fost înlocuit cu ajutorul de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate. Banii se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveți, tomate, varză albă și roșie, dar și vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătrați pe beneficiar, pe an. Programul „Tomate în spații protejate” a fost lansat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, odată cu preluarea mandatului, la începutul anului 2017, fiind considerat ca un produs deficitar, pe care România îl importa masiv.

Jumătate din suma acordată prin programul „Tomata” a fost accesată de legumicultorii lipoveni din Târgu Frumos

Legumicultorii din Iași au obținut aproape 1 milion de euro prin intermediul Programului „Tomata”. Printre regulile impuse potențialilor beneficiari, care vor fi menținute și în acest an, sunt următoarele: fermierii trebuiau să dețină o suprafață cultivată cu roșii în spații protejate de minimum 1.000 mp, care va fi înlocuită cu mai multe tipuri de legume, nu doar roșii, marcată la loc vizibil. De asemenea, producția ce trebuie obținută este de minimum 3 kg legume/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror raza administrativ-teritorială se află serele cu legume.

O altă condiție este ca legumicultorii să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Aceste condiții au fost ușor de îndeplinit de fermierii din Iași, mai ales că mulți dintre aceștia sunt familii cu tradiție în cultivarea legumelor, cum sunt cei de la Târgu Frumos, comunitatea de lipoveni care a obținut cei mai mulți bani de la MADR pentru roșiile cultivate în sere.

Banii europeni investiți în serele cu legume au ajutat la dezvoltarea afacerilor din mediul rural

Legumicultorii din Iași au accesat fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru dezvoltarea afacerilor. Beneficiarii au primit banii prin intermediul submăsurilor 6.3 – „Dezvoltarea fermelor mici” – , suma acordată fiind de 15.000 de euro. AFIR a plătit în ultimii 3 ani fonduri europene de 300.000 de euro pentru fermierii care au dezvoltat afacerile de familie cu fonduri europene accesate prin intermediul acestei submăsuri. De asemenea, prin submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , tinerii fermieri care au modernizat serele cu legume au obținut până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. AFIR a plătit beneficiarilor din Iași fonduri europene de 20 de milioane de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *